Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Ziua Culturii Naționale sărbătorită online de Radio România Muzical

Publicat: joi, 14 Ianuarie 2021 , ora 0.00
Mâine, 15 ianuarie 2021, pe conturile de Facebook și YouTube Radio România vor putea fi urmărite din jumătate în jumătate de oră, începând cu ora 18:00, înregistrările audio-video realizate de cei patru tineri muzicieni selectați de Radio România Muzical pentru a reprezenta România la prestigiosul concurs Concertino Praga 2021, derulat sub egida Uniunii Europene de Radio. Seria va fi deschisă de violoncelistul Ștefan Iordachi, acompaniat la pian de Raluca Cimpoi Iordachi, de la ora 18:30 este programată înregistrarea realizată de chitaristul Tudor Torge, urmând ca începând cu ora 19:00 să o puteți audia pe clarinetista Ioana Tomescu împreună cu Ghizela Tulvan la pian și, de la 19:30, pe violonista Sofia Smărăndescu acompaniată de pianistul Cătălin Răducanu.
Ștefan Iordachi are 11 ani și este elev la Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, la clasa profesoarei Ana Maria Paladi. În cadrul aceleiași instituții studiază și Ioana Tomescu, în vârstă de 15 ani, sub îndrumarea lui Ovidiu Căplescu. Tudor Torge are 14 ani, este elev la Școala de muzică Augustin Bena din Cluj-Napoca, profesor Viorela Filimon, iar Sofia Smărăndescu are 15 ani și este elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, la clasa profesoarei Magdalena Ursu.
Concertino Praga se adresează muzicienilor cu vârste de până la 16 ani și este cea mai veche și singura, în prezent, competiție pentru tineri muzicieni derulată sub egida Uniunii Europene de Radio. Ediția 2021 se derulează astfel: un juriu internațional audiază înregistrările înscrise în concurs, urmând a fi selectați 25 candidați. În etapa a doua, un alt juriu internațional selectează finaliștii care vor fi invitați la Praga în septembrie 2021 pentru a susține etapa cu orchestră a concursului, în urma căreia se anunță câștigătorii.
Alexandra Scumpu