Înapoi la: pagina principală

Infobuletin Muzical

Astăzi : 2025-05-16

Știri muzicale din Bucuresti

Întâlnirile Radio România Muzical: Ana Voinescu, realizatoarea rubricii pentru copii
Radio România Muzical propune o nouă serie de evenimente ascultătorilor săi: Întâlnirile Radio România Muzical la Librăria Cărturești-Verona. În cadrul primului eveniment din această serie, dedicat cu precădere celor mici, ascultătorii o pot întâlni pe realizatoarea rubricii pentru copii de la Radio România Muzical - Ana Voinescu, specialistă în educația timpurie.

Sâmbătă, 17 mai, de la ora 11.00, cei mici și părinții lor sunt invitați să descopere influența benefică universală a muzicii clasice, să se joace, să-l cunoască mai bine pe "Domnul Do", protagonistul rubricii pentru copii, dar și să afle mai multe despre proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică".

Evenimentul are loc la Librăria Cărturești-Verona și este dedicat copiilor de toate vârstele, iar intrarea este liberă. Prin tragere la sorți, unui participant îi va fi oferit un loc la cursurile derulate în cadrul centrului MIMA Muzica din București.

 
Violonistul George Tudorache, solist pe scena Sălii Radio

George Tudorache, prim-violonist al Orchestrei Filarmonice Regale din Liège, concertează astăzi, 16 mai 2025, la Sala Radio, începând cu ora 19.00.

Artistul interpretează Concertul în re major op. 35 pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Programul prezentat de Orchestra Națională Radio este întregit de două creații semnate de Béla Bartók: Dansuri populare românești și Suita din baletul "Mandarinul miraculos".

Conducerea muzicală îi revine lui Gergely Madaras.


 
Violoncelistul Andrei Ioniță concertează cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Christian Zacharias

Violoncelistul Andrei Ioniță evoluează și în această seară de 16 mai 2025 în ipostază solistică pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival.

Programul propus reunește Suita "Pélleas et Mélisande" op. 80 din creația lui Gabriel Fauré, Concertul în la minor op. 129 pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann și cea de-a șasea Simfonie în Do major D 589 semnată de Franz Schubert.

La pupitrul dirijoral al Orchestrei Filarmonicii "George Enescu" revine cu această ocazie reputatul muzician Christian Zacharias.

Ora de începere: 19.00.

 
„Stairway to Paradise”, astăzi în cadrul Festivalului Hoinar

În cadrul ediției cu numărul 8 a Festivalului Hoinar are loc astăzi, 16 mai 2025, spectacolul "Stairway to Paradise" - o poveste despre dragoste, imigrație și identitate pe muzică de George Gershwin și Kurt Weill.

Participă pianistul Florian Mitrea, care este și autorul scenariului, alături de actrița Sarah Gabriel. Laura Ducu semnează regia.

Spectacolul are loc la Teatrul Act, începând cu ora 19.30.


 
Calendarul muzical al zilei - 16 mai 2025
  • 1886 S-a născut soprana română Florica Cristoforeanu (decedată 1.03.1960) 139 ani
  • 1888 S-a născut pianista română Aurelia Cionca (decedată 17.12.1962) 137 ani
  • 1891 S-a născut tenorul austriac Richard Tauber (decedat 8.01.1948) 134 ani
  • 1902 S-a născut tenorul polonez Jan Kiepura (decedat 15.08.1966) 123 ani
  • 1922 S-a născut dirijorul austriac Otmar Suitner (decedat 8.05.2010) 103 ani
  • 1927 S-a născut dirijorul austriac Paul Angerer (decedat 26.07.2017) 98 ani
  • 1930 S-a născut pianistul austriac Friedrich Gulda (decedat 27.01.2000) 95 ani
  • 1942 Aniversarea pianistului francez Jean-Claude Pennetier 83 ani
  • 1949 Aniversarea basului italian Ferrucio Furlanetto 76 ani
  • 1954 Comemorarea dirijorului austriac Klemens Kraus 71 ani
  • 1959 Aniversarea dirijorului american Andrew Litton 66 ani
  • 1978 Comemorarea dirijorului german William Steinberg 47 ani

 

Știri muzicale din țară

Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală”: „Damnațiunea lui Faust” și „Turandot”

În cadrul Festivalului Internațional "Timișoara Muzicală", ajuns la ediția cu numărul 49, au loc astăzi, 16 mai 2025, două evenimente.

Pe scena Sălii Capitol, de la ora 19:00, se desfășoară un concert vocal-simfonic extraordinar, unul dintre punctele de maxim interes ale festivalului, în cadrul căruia va fi interpretată legenda dramatică "Damnațiunea lui Faust" de Hector Berlioz. Orchestra și Corul Filarmonicii "Banatul" din Timișoara și Orchestra și Corul Filarmonicii din Arad se reunesc sub bagheta dirijorului Sascha Goetzel. Soliști ai serii vor fi Svetlina Stoyanova - mezzosoprană, Mickael Spadaccini - tenor, Petri Lindroos - bas, Lucian Onița - bas, Virginia Maria Onița - soprană. Cele două coruri sunt pregătite de Iosif Todea și Robert Daniel Rădoiaș.

Tot de la ora 19.00, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara va fi prezentat spectacolul "Turandot" de Giacomo Puccini. În rolul titular evoluează artista lirică invitată Edith Adetu. De asemenea, în ipostază solistică se vor afla Bogdan Zahariea, Gelu Dobrea, Mihaela Marcu, între alții. Conducerea muzicală îi revine lui Guido Mancusi. Își dau concursul corul, orchestra și ansamblul de balet ale Operei timișorene. Regia poartă semnătura lui Corneliu Murgu, iar scenografia - pe cea a lui Mario de Carlo.

 
Adela Liculescu inaugurează noul pian Bösendorfer al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca

Adela Liculescu inaugurează în această seară (16 mai 2025) noul pian Bösendorfer al Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca.

Muziciana, care din 2018 deține prestigiosul titlu de "artist Bösendorfer", interpretează Concertul nr. 1 în Mi bemol major și Concertul nr. 2 în La major pentru pian și orchestră de Franz Liszt. Programul muzical al serii este completat de Simfonia nr. 1 op. 39 în mi minor din creația lui Jean Sibelius.

La pupitrul dirijoral se va afla Stephen Mulligan.

Concertul are loc la Colegiul Academic, începând cu ora 19.00.
 
„Marimbasissima” de Mihaela Vosganian, în primă audiție la Filarmonica „Oltenia” din Craiova

"Marimbasissima", lucrare compusă de Mihaela Vosganian pentru marimbă și orchestră de soliști, va fi prezentată în primă audiție absolută astăzi, 16 mai 2025, la Filarmonica Oltenia din Craiova.

În ipostază solistică evoluează Irina Rădulescu. Alexandru Ilie se va afla la pupitrul Orchestrei Simfonice a instituției. Programul serii este întregit de Simfonia nr. 4 op. 90 în La major "Italiana", din creația lui Felix Mendelssohn.

Ora de începere: 19.00.

 
„Flautul fermecat: Dans și suspans”, turneul artistului Ion Bogdan Ștefănescu, debutează la Deva

Ediția din acest an a Turneului "Flautul fermecat", susținut de Ion Bogdan Ștefănescu, începe astăzi, 16 mai 2025, la Deva.

Intitulată "Dans și suspans", actuala ediție a turneului propune publicului o explorare a conexiunii primordiale dintre muzică și dans. Reputatul flautist concertează împreună cu pianistul Sorin Petrescu și percuționistul Doru Roman. Programul muzical traversează stiluri diverse, având în componență pagini semnate de Piotr Ilici Ceaikovski, Tiberiu Brediceanu, Richard Galliano, Johnny Răducanu, Phil Coulter, între alții.

Concertul se desfășoară începând cu ora 19.00, la Sala "Pro Arte" din Deva.

Turneul continuă până pe 23 mai; în data de 19 mai proiectul "Dans și suspans" ajunge în București, la Ateneul Român.


 
Două concerte pe afișul Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră de la Brașov, astăzi

Două concerte au loc astăzi, 16 mai 2025, în cadrul Festivalului Internațional al Muzicii de Cameră de la Brașov.

Începând cu ora 10.00, Sala Patria găzduiește un recital educativ intitulat "Sonorități de geniu". Violonistul Florin Ionescu-Galați, contrabasistul Mihai Pîntea, pianista Ana-Maria Negrea și percuționistul Ovidiu Nauncef interpretează pagini semnate de Jean-Marie Leclair, Antonio Vivaldi, Scott Joplin, Vittorio Monti, între alții.

De la ora 19.00, pe scena Filarmonicii din Brașov urcă muzicianul Ulrich Drechsler - clarinet/clarinet bas, soprana Michaela Resch, pianistul Lukas Leitner, contrabasistul Oliver Steger, percuționistul Raphael Keuschnigg. Propun publicului proiectul "Caramel", parte din platforma artistică multidisciplinară "Liminal zone", în care se împletesc jazzul, neoclasicismul, minimalismul și muzica de film. În centrul programului se află suita "Beauty Doesn't Ask for Attention", semnată de Ulrich Drechsler - un muzician activ de asemenea în calitate de compozitor și improvizator.

 
„Duo Cantabile” în Festivalul Muzicii de Cameră de la Timișoara

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Muzicii de Cameră de la Timișoara continuă astăzi, 16 mai 2025, cu un recital susținut de "Duo Cantabile".

Violoncelista Simona Barbu va urca pe scenă împreună cu pianistul Nariaki Sugiura. Cei doi artiști invitați sunt profesori la Universitatea din Dakota de Nord.

Recitalul se desfășoară în Sala Orpheum a Facultății de Muzică și Teatru, începând cu ora 19.00.


 

Actualitatea internațională

Transmisiune directă de la Teatrul Scharoun din Wolfsburg, Germania

Radio România Muzical transmite în direct concertul comemorativ ce marchează 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, susținut de Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Nord-Germane din Hanovra la Teatrul Scharoun din Wolfsburg.

Programul cuprinde "Schelomo" (Solomon) - rapsodie pentru violoncel și orchestră semnată de Ernest Bloch și Simfonia a VII-a op. 60 în do major "Leningrad", din creația lui Dmitri Șostakovici.

În ipostază solistică evoluează violoncelistul Pablo Ferrández. Conducerea muzicală îi revine lui Stanislav Kocianovski.

Transmisiunea începe la ora 21.00 și va fi prezentată de Florica Jalbă.