Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Ieri s-au decernat premiile Grammy

Publicat: luni, 5 Februarie 2024 , ora 7.55

Duminică, 4 februarie,  a avut loc, la Los Angeles, Gala decernării Premiilor „Grammy”, ajunsă anul acesta la ediția cu numărul 66. Au fost decernate trofee pentru 94 de categorii, în două ceremonii separate. Premiile recompensează cei mai buni artiști ai anului trecut, precum și înregistrări și compoziții muzicale apărute în perioada 1 octombrie 2022 - 15 septembrie 2023.
La categoria Operă, premiul a fost obținut de Metropolitan Opera din New York, pentru înregistrarea operei „Blanchard: Champion” de Terence Blanchard. Pianista Yuja Wang a fost desemnată câștigătoare la categoria „Cel mai bun album solo” pentru discul intitulat „The American Project” imprimat împreună cu Orchestra din Louisville și cu Teddy Abrams la conducere.

Distincția pentru Cel mai bun album de muzică clasică vocală i-a revenit sopranei americane Julia Bullock pentru discul „Walking in the dark”, în timp ce Premiul Grammy pentru cel mai bun ansamblu cameral i-a revenit formației vocale „Roomful of Teeth” pentru albumul „Rough magic”.

Cea mai bună creație clasică contemporană este piesa „Montgomery: Rounds” scrisă de Jessie Montgomery, iar Cea mai bună interpretare orchestrală - cea a Orchestrei Filarmonicii din Los Angeles cu Gustavo Dudamel la conducere pentru albumul „Ades: Dante”. Titlul de Cea mai bună compoziție intrumentală i-a revenit piesei ”Helana's Theme” de John Williams.

Lista completă a Premiilor Grammy 2023 este disponibilă pe site-ul www.grammy.com

Ioana Țintea