Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Raluca Știrbăț cântă muzica lui Enescu la Bruxelles

Publicat: duminică, 30 Octombrie 2016 , ora 0.00
Astăzi, 30 octombrie 2016, pe scena sălii de concerte Henry le Bouf de la BOZAR, Institutul Cultural Român de la Bruxelles organizează de la ora locală 11.00 un recital omagial George Enescu, susținut de pianista Raluca Știrbăț.
Pianista a lansat, în octombrie 2015, albumul 'George Enescu — Integrala creației pentru pian solo', premieră discografică a casei de discuri germană Hänssler Classic care cuprinde lucrările pentru pian finalizate marele nostru compozitor. Albumul a fost primit cu entuziasm de critica internațională de specialitate și a fost desemnat discul anului 2015 de Radio România Muzical.
'Pentru un muzician, nu există mulțumire sufletească — dublată de satisfacție profesională — mai mare decât aceea de a prezenta pe meleaguri străine creațiile compozitorilor conaționali. Bucuria, dar și responsabilitatea, sunt cu atât mai mari atunci când vorbim de operele lui Enescu și de o scenă cu tradiția și importanța sălii Bozar din Bruxelles. Sper să reușesc să entuziasmez publicul belgian, ajutându-l să-l descopere (sau redescopere) pe George Enescu în toată complexitatea și strălucirea sa. Alăturarea și încadrarea sa în programul acestui recital nu sunt nici ele întâmplătoare (lângă doi coloși ai epocii romantice — César Franck și Franz Liszt), evidențiind rădăcinile profunde, puternic ancorate în tradiția pianistică a Romantismului, pe de o parte (în Preludiul și Scherzo-ul în fa diez minor), precum și rolul de vizionar al compozitorului român în vârtejul turbulentului sec. XX (în bulversanta Sonată în Re major, op. 24 nr. 3)', a declarat Raluca Știrbăț pentru ICR Bruxelles.