Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Câștigătorii Concursului Internațional Sibelius

Publicat: vineri, 4 Decembrie 2015 , ora 12.22

Ieri, 3 decembrie 2015, s-a încheiat la Helsinki ediția a XI-a Concursului Internațional Sibelius, destinat violoniștilor care nu au împlinit încă 30 de ani. 2015 marchează în viața muzicală finlandeză nu numai un secol și jumătate de la nașterea lui Jean Sibelius ci și o jumătate de veac de existență a Concursului Sibelius, o competiție organizată din 5 în 5 ani, printre ai cărei laureați s-au numărat celebrități ale agendei de concert și ale discografiei ultimelor decenii, între care Viktoria Mullova și Leonidas Kavakos.

La ediția actuală s-au înscris 39 de participanți, după două etape rămânând doar 6 în finala desfășurată pe 1, 2 și 3 decembrie, într-un maraton concertant: fiecare interpret a prezentat – pe lângă Concertul în re minor de Sibelius – încă un opus concertant, dintre cele semnate de Brahms, Ceaikovski, Alban Berg sau Bela Bartok, colaborând cu 2 orchestre și 2 dirijori diferiți pentru cele 2 evoluții.

Christel Lee (interpretă din Statele Unite) s-a clasat pe primul loc, podiumul fiind completat de Emmanuel Tjeknavorian din Austria, respectiv Friederike Starkloff, violonistă din Germania.

Câștigătorul Concursului Sibelius 2015 primește – pe lângă premiul de 25 000 de euro – și onoarea de a fi solistul Galei Sibelius 150 de la Hämeenlinna în compania Orchestrei Radiodifuziunii Finlandeze, sub conducerea lui Hannu Lintu, gală ce va fi transmisă în direct la Radio România Muzical în 8 decembrie de la ora 19:00.