Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Au fost anunțate reperele viitoarei ediții a Concursului de Dirijat Donatella Flick LSO

Publicat: marți, 6 Octombrie 2015 , ora 16.06

Au fost deja anunțate reperele viitoarei ediții a Concursului de Dirijat Donatella Flick LSO, competiție organizată cu implicarea celebrei Orchestre Simfonice din Londra între 15 și 17 noiembrie 2016. Înscrierile se vor putea face începând din 1 decembrie 2015 și până în 21 aprilie anul viitor. Dintre înscriși vor fi selectați 20 de tineri dirijori pentru prima etapă, 10 vor accede în etapa a doua și trei - în cea de-a treia, finală. Primele două etape se vor derula cu participarea Orchestrei Simfonice a Școlii Guildhall în vreme ce finaliștii vor avea șansa să conducă Orchestra Simfonică din Londra, la Barbican Hall.
 Juriul îi reunește pe Carlo Rizzi, Gennady Rozhdestvensky, Yuri Temirkanov, pe Rachel Gough, prim-fagotistă în Orchestra Simfonică din Londra, președinte fiind Lennox Mackenzie, care are aceeași calitate în conducerea ansamblului simfonic englez. Lor li se va alătura, în finală, Sir Antonio Pappano, directorul artistic al Operei "Covent Garden".
 Câștigătorul Concursului Donatella Flick va intra în posesia a 15 000 de lire sterline și, mai ales, va petrece un an ca dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Londra. În această perioadă îi va seconda pe dirijorul principal, dirijorii invitați și pe soliști în pregătirea concertelor, în analiza lucrărilor și se va implica în programul educativ LSO Discovery. De asemenea, va însoți ansamblul într-un turneu în care va putea să dirijeze orchestra.
 Concursul Donatella Flick a fost inițiat în 1990 de filantroapa cu același nume și are loc o dată la doi ani cu scopul de a oferi o punte între pregătirea dirijorală din conservatoare și viața muzicală profesională propriu-zisă. În 2014, în competiție s-a impus pentru prima oară o dirijoare, Elim Chan, căreia i-a înmânat distincția însuși Prințul Charles, moștenitor al tronului Regatului Unit.

Ștefan Costache