Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Tenorul Ionuț Hotea în Concursul Internațional 'Operalia'

Publicat: marți, 26 Mai 2015 , ora 17.16

Concursul Internațional de Canto "Operalia", inițiat și patronat de celebrul tenor Plácido Domingo, va fi găzduit în premieră, anul acesta, de Opera Regală din Londra. Competiția, care se bucură de un imens prestigiu, are loc în fiecare an începând din 1993 în alt oraș al lumii, iar în luna iulie 2015 este rândul capitalei Marii Britanii s-o găzduiască. Se va întâmpla din 13 iulie, iar finala din seara zilei de 19 va fi deschisă publicului de la Covent Garden.

Pentru "Operalia" se primesc, an de an, mii de solicitări de participare, din care sunt selectați cei doar 40 de competitori. În 2015, ei provin din 20 de țări, între care Australia, China, Japonia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Thailanda, fără a mai vorbi de muzicienii din Europa și America de Nord. Ne interesează în mod special acest eveniment pentru că și România are un exponent - este vorba despre tenorul Ionuț Hotea, în vârstă de 25 de ani. Sunt reprezentate toate categoriile de voci, cele mai multe fiind însă cele de soprană, mezzo-soprană și tenor, însă există câte un nume și pentru secțiunile "bas", "bas-bariton" și "contratenor".

"Scopul meu prin Operalia este să ajut nu numai la identificarea celor mai bune voci ci, de asemenea, la descoperirea acelor cântăreți cu personalități, caractere și aptitudini interpretative care să arate că ei au potențialul de a deveni artiști compleți. Individualități precum acestea devin starurile de mâine." - este de părere Plácido Domingo.

De-a lungult timpului, concursul "Operalia" a fost câștigat de mezzo-soprana Carmen Oprișanu, în 1995 și de tenorul Ștefan Pop în 2010, ambilor revenindu-le Premiul I și Premiul Publicului. Amintim și alți artiști lirici care s-au impus: José Cura, Joyce DiDonato, Nina Stemme, Rolando Villazón și Sonya Yoncheva.

Mult succes la Londra lui Ionuț Hotea!

Ștefan Costache