Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Manuscris mozartian redescoperit la Budapesta

Publicat: vineri, 3 Octombrie 2014 , ora 14.02

 Partitura originală a Sonatei nr. 11 pentru pian de Mozart - din care face parte și celebra Alla Turca - a fost redescoperită recent într-una dintre nișele uitate ale Bibliotecii Naționale din Budapesta. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale autorului clasic, cu variațiunile fermecătoare pe o temă simplă și lirică și cu un irezistibil rondo final, Sonata KV 331 a fost compusă în 1783, probabil la Viena sau Salzburg.
 Meritul recuperării îi revine muzicologului Balazs Mikusi, care în ultimii 5 ani s-a ocupat de cercetarea materialelor necatalogate existente în arhivele Bibliotecii din capitala Ungariei. Cele 4 pagini regăsite ale manuscrisului sonatei au fost autentificate prin compararea cu ultima pagină a sonatei, care se păstrează la Salzburg.
 Pianistul Zoltan Kocsis a cântat deja sonata după manuscrisul original, în public, chiar la Biblioteca Națională din Budapesta. Diferențele față de versiunea binecunoscută, deși minore, înseamnă diferențe subtile ritmice dar și unele note diferite decât cele pe care le știm.
 "Aceasta nu schimbă percepția asupra lui Mozart și nici caracterul muzicii, dar acum avem o idee mult mai exactă în privința a ceea ce Mozart urmărea să obțină." - a spus Balazs Mikusi.