Cristina Comandasu

Experiența radio
Lucrez la Radio România Muzical din iunie 1997. Am realizat pâna acum peste 5000 de emisiuni, în cele mai diverse genuri jurnalistice. Pentru ultimii ani, repere ale activitații mele de radio ramân cele doua emisiuni pe care le-am realizat saptamânal: "In universul muzicii" - dialoguri cu marile personalitati culturale ale României (din 2005) și "Music box" - emisiunea de actualitate discografica de la Radio România Muzical (din 2007). Tot în prezent, ma ocup și de rubrica "Obiectiv-emotiv" în care îl am interlocutor pe binecunoscutul violonist român Alexandru Tomescu.

În perioada iunie 2004-noiembrie 2017 am fost redactor ?ef Radio România Muzical; din decembrie 2017, am preluat temporar functia de manager Radio România Muzical. În toata aceasta perioada am fost coordonator al activitatilor de PR si marketing ale Radio România Muzical. La acestea am adaugat în ultimii ani și coordonarea editoriala a site-ului Radio România Muzical și a prezenței postului în rețelele sociale. Ma ocup, de asemenea, de mai multe proiecte Radio România Muzical, pe care le-am și inițiat: "Asculta 5 minute de muzica clasica", "Voteaza discul de muzica clasica al anului", "Mostenitorii României muzicale".

Proiecte

Trebuie sa recunosc ca succesul proiectului Asculta 5 minute de muzica clasica, nascut dintr-o idee care mi-a venit într-o zi de luni când ma întrebam de ce cumparaturile trebuie sa fie atât de obositoare la supermarket, m-a luat si pe mine prin surprindere. Din 2010 pâna astazi, principalele lanțuri de magazine, mall-uri, librarii, muzee au ales sa difuzeze muzica clasica în spațiul propriu în lunile martie și octombrie ale fiecarui an; unele mall-uri au gazduit și concerte de muzica clasica în spațiul propriu. Dar mai ales, din 2014, Asculta 5 minute de muzica clasica este program național în scolile din România; în anul scolar 2018-2019, 220.000 de copii din toata țara au participat la proiect, ceea ce îl transforma într-unul dintre cele mai mari, daca nu cel mai mare proiect cultural desfașurat în scolile din România. M-am ocupat, de asemenea, și de organizarea concursurilor naționale Asculta 5 minute de muzica clasica, ajunse deja la a patra ediție consecutiva, precum și de expozițiile cu desenele câștigatoare din acest proiect.

Discul anului este un proiect online derulat din anul 2013, spațiul unde publicul românesc poate regasi cele mai noi și interesante discuri ale prezentului, românești sau straine. Am organizat și recitaluri cu muzicienii-semnatari ai discurilor anului. Regasiti în prezent discurile anului aici, împreuna cu arhivele anilor precedenți.
În 2018, am inaugurat un nou concept: Mostenitorii României muzicale - recitaluri sustinute de tinerii foarte merituosi ai României care nu pot fi ascultati cu regularitate pe scene bucurestene. A fost un prim festival de pian organizat între 16 si 18 octombrie; cu sprijinul Clubului Rotary Pipera, acest proiect a devenit unul multi-anual, cu multe surprize la Sala Radio. În 2019 au fost organizate recitaluri cu violoncelistul Andrei Ionita (15 aprilie), pianista Axia Marinescu (6 iunie), violonista Ioana Cristina Goicea si pianistul Andrei Banciu (12 octombrie) si pianista Sînziana Mircea (14 noiembrie). În 2020, cu violoncelistul Valentin Răduțiu (4 martie), Cvartetul Arcadia (8 octombrie). În decembrie 2019, Clubul Rotary Pipera mi-a fost oferit distincția Paul Harris Fellow pentru organizarea acestui proiect.

În 2018, am inaugurat și seria concertelor de la ParkLake Shopping Center din București, cu doua concerte care s-au bucurat de un numar record de public: 24 martie (Alexandru Tomescu) și 8 septembrie (Orchestra de Camera Radio). Au urmat în 2019: concert de Marțișor cu pianista Sînziana Mircea și expoziție Chopin cu desene ale elevilor Liceului de arta Nicolae Tonitza din București (1 martie), concert aniversar Radio România Muzical cu Alexandru Tomescu și Corul de copii Radio (24 martie), Clasic chic cu Razvan și Andreea Stoica & Kamerata Stradivarius (5 octombrie).


Membra în Juriul ICMA - International Classical Music Awards

Din decembrie 2019, la invitația juriului ICMA, reprezint Radio România Muzical în acest prestigios juriu, printre cele mai importante dintre cele care premiaza produții discografice. România face parte pentru prima data din juriul ICMA, alaturi de 19 reprezentați din alte 15 țări.


Articole

Sub semnatura mea gasiți saptamânal articole pe site-ul Radio România Muzical; de-a lungul timpului am publicat în Revista Radio, Cotidianul, Curierul national, Cronica româna, Evenimentul zilei, revistele Actualitatea muzicala și Melos. În prezent, public si pe site-urile Dilema veche, Ziarul Metropolis, Ceașca de cultura, Liternet și am un blog pe platforma adevarul.ro. Scriu, pentru ca în felul acesta, încerc sa apropii și mai mult publicul din România de muzica clasica.

Studii

Sunt absolventa a Liceului de muzica "Dinu Lipatti" din București (pian, 1991-1995), a Universitații Naționale de Muzica din Bucuresti (1995-2000). În cadrul acestei din urma instituții mi-am sustinut si dizertația de studii aprofundate (2001) și teza de doctorat (2008).

O carte

Am publicat și primul volum, pe care îl gasiti la acest link.

Ma gasiti la cristina.comandasu@radioromania.ro sau pe facebook.