Înapoi la: Emisiuni

Sibiu-oameni și muzică cu Roxana Pepelea, Teodora Cîrciumaru și Vasile Grăjdian

Sibiu-Oameni și muzică (VI)
Duminică, 20 Decembrie 2009 , ora 16.05
Pentru Sibiu, oraș ce dăinuie de peste opt secole, manifestările muzicale au constituit permanent o parte integrantă a vieții orașului.
Sibiu-Oameni si muzica (V)
Duminică, 13 Decembrie 2009 , ora 16.05
Pentru Sibiu, oraș ce dăinuie de peste opt secole, manifestările muzicale au constituit permanent o parte integrantă a vieții orașului.
Pentru Sibiu, oraș ce dăinuie de peste opt secole, manifestările muzicale au constituit permanent o parte integrantă a vieții orașului. În acest context, Filarmonica de Stat din Sibiu a fost și este principala instituție responsabilă de pulsul evenimentelor muzicale ale acestui oraș. Cu atât mai mult cu cât, acum, instituția se află în ceasul aniversar, care marchează împlinirea a 60 de ani de existență (1949 - 2009).

Într-un ciclu de 6 emisiuni, desfășurate în perioada 15 noiembrie – 20 decembrie 2009, echipa de realizatori formată din Roxana Pepelea, Teodora Cîrciumaru, și Pr.Vasile Grăjdian vă propune un periplu muzical care să ilustreze menirea acestui focar de cultură.

Vom debuta cu o prezentare a instituției din punct de vedere istoric, reliefând câteva clișee semnificative din activitatea orchestrei simfonice, oprindu-ne, apoi asupra unor personalități remarcabile, al căror destin s-a confundat cu cel al instituției. Este vorba despre dirijorul Petru Sbîrcea, considerat o prezență permanentă la pupitrul orchestrei simfonice sibiene (1959-2009). Nu poate fi trecută cu vederea creația compozitorilor autohtoni, asupra promovării căreia s-a dedicat, în mod prioritar, filarmonica din localitate: aici, personalitatea părintelui și compozitorului Gheorghe Șoima se va releva în multiplele sale fațete.

În ideea apropierii de preferințele marelui public, filarmonica și-a lărgit aria repertorială până la confluența cu genurile de divertisment, cu jazzul ș.a. Colaborarea cu asociații muzicale (Asociația 7 dreams), cu instituții de peste hotare (Orchestra simfonică din Alabama), cu personalități precum Sabin Pautza sau Nicolas Simion constituie un element novator căruia trebuie să-i acordăm cuvenita atenție.

Nu în ultimul rând, considerăm relevante evoluțiile orchestrei filarmonicii aflate sub egida „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007”, ca și prezențele acestei orchestre pe marile scene ale lumii, precum sala Gasteig din München.

Împreună cu invitații noștri, călăuziți de orchestra filarmonicii, vă poftim în acest periplu muzical sibian.
Roxana Pepelea, Teodora Cîrciumaru și Vasile Grăjdian