Portret de compozitor - Cesar Franck Înapoi la: Emisiuni

Cesar Franck III

Publicat: Miercuri, 3 Februarie 2010 , ora 9.30
...Fără să fie în vreun fel îndrăgit de cei care compuneau comisiile de examinare și mai ales de Cherubini, directorul Conservatorului, la sfârșitul primului an de studii Cesar primește un accesit pentru tehnica în construcția unei fugi, dar și o distincție care se înființează special pentru el, dat fiind că ieșea din canoanele care stabileau criteriile de acordare a premiilor...

Pentru că a îndrăznit la examenul de citire la prima vedere să transpună cu o terță mai jos textul dat de comisie, a ratat premiul oficial. În schimb pentru performanța sa, i s-a decernat Marele Premiu de Onoare. În 1840 i se acordă în unanimitate Premiul I pentru fugă, în pofida dificultății de a construi acest logogrif cum, cu dispreț numea d’Indy asemenea lucrări de școală, iar la sfârșitul celui de-al treilea an surprinde pe toată lumea când se înscrie pentru concursul de orgă. Primele două probe priveau dexterități interpretative. Următoarele aveau legătură cu creatorul.

O altă îndrăzneală l-a costat prin acordarea doar a premiului al II-lea atunci când la improvizație a cutezat să mixeze două probe într-una – o fugă și respectiv o lucrare liberă în formă de sonată. Temele, desigur, veneau din partea comisiei. (...)

...a trebuit ca Benoist, profesorul prea ingeniosului elev, să vină în mod special să le explice situația, pentru ca, revenind asupra nechibzuitei lor decizii, acești domni să se hotărască să acorde tînărului… un premiu al doilea pentru orgă! Chiar din clipa aceasta, poate, Franck începu să devină suspect în ochii celor oficiali!... – decide Vincent d’Indy. (...)

...Sub aceste auspicii și grație prieteniei cu Gounod care îl stimulează, se gândește să participe la concursul de compoziție care ar fi putut să-i aducă mult râvnitul „Premiu al Romei”. Începe să scrie, dar – fatalitate!!!
Unde este și ce face Nicolas-Joseph, cu ambițiile sale încă neîmplinite?!?...
Veronica Zbarcea