Music box Înapoi la: Emisiuni

Nicolas Simion - Transylvanian Jazz

Publicat: Luni, 30 Noiembrie 2009 , ora 20.00
Suntem în 30 noiembrie – este ziua Sf. Andrei, sfântul ortodox protector al întregii Românii, iar mâine este 1 decembrie, Ziua Națională. Știu că pentru mulți ziua națională este mai curând prilej de bucurie din cauza zilei libere pe care o primim cu această ocazie ; știu și că termenul de patriotism este foarte demonetizat. Știu foarte bine că sunt mulți cei care aflați în concediu în străinătate s-au ferit să se laude că sunt români, de fapt chiar și eu am făcut uneori acest lucru.

Și totuși există un ceva care mă face să vorbesc astăzi despre patriotism, așa cum îl văd eu, așa cum poate îl vede generația mea. Este vorba despre acel ceva care simte că pâlpâie în vocea prietenilor care s-au stabilit în străinătate, disperați că situația din România nu se remedia; acel ceva care îi face face să menționeze tot România ca acasă și să viseze că poate într-o zi vor fi din nou alături de familie și prieteni. Este acel ceva care vibrează în mine când mă uit la pozele bunicilor sau când ascult muzica Mariei Tănase; este sentimentul pe care îl am când trec granița spre România: mă simt acasă, chiar dacă, nu știu cum se face, punctele de frontieră sunt de obicei mai curând fețe ale unei Românii mizere.

Până acum nu v-am spus nimic despre muzica pe care o ascultăm astăzi : este un album pe care l-am considerat potrivit pentru sărbătoririrea Zilei Naționale într-un mod cu totul altfel decât suntem de obicei obișnuiți. Pentru că de fapt vorbim despre o față a patriotismului – un celebru muzician român de jazz care deși stabilit de mai bine de 20 de ani la Koln, vorbește încă foarte răspicat limba românească muzicală – așa cum ați sesizat de altfel.

Nicolas Simion a lansat în 2009 albumul Transylvanian Jazz, un proiect susținut de Institutul Cultural Român prin programul Cantemir.

Nu știu dacă este și puțin patriotism în alegerea lui Nicolas Simion de a explora în special spațiul muzical românesc, în special transilvan, în improvizațiile sale jazzistice, însă sunt sigură că Dumbrăvița lui natală de lângă Brașov este locul ce a alimentat personalitatea lui Nicolas Simion pentru a fi ceea ce este astăzi.

Albumul pe care-l ascultați astăzi a ajuns deja la cititori din Austria, Elveția și Germania ce au cumpărat revistele de jazz la care CD-ul a fost plasat ca supliment. Iubitorii de jazz din Germania au făcut cunoștință cu această muzică atât de specială, care nouă ne spune atât de multe – știu acest lucru după reacția publicului la fiecare dintre concertele lui Nicolas, când el explorează domeniul jazzului pe românește. Așa că dacă aleg să vorbesc astăzi despre patriotism și promovarea eficientă a valorilor românești, prefer să-l las astăzi pe Nicolas Simion să vorbească.

Albumul Transylvanian Jazz – jazz inspirat de folclorul românesc, un proiect realizat de saxofonistul Nicolas Simion și Zoltan Lantos la vioară, Martin Lubenov – acordeon, Giani Lincan – țambal, Sorin Romanescu – chitară, Martin Gjakonovski – contrabas și Boris Petrov – percuție.
Cristina Comandașu