Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Angela Gavrilă Dieterle

Publicat: Joi, 22 Aprilie 2010 , ora 20.00
Aparținând pleiadei violonistice afirmate în cuprinsul anilor 60 ai secolului trecut, violonista Angela Gavrilă Dieterle este un nume de seamă pentru faima interpretativă românească în Europa.
Copil minune, afirmat încă din primii ani de studiu muzical, Angela Gavrilă s-a impus pretutindeni prin calități de excepție. Vorbim admirativ despre sunet, expresie, frazare, cunoaștere a stilurilor abordate și, nu în ultimul rând, despre forța de a munci intens pentru elaborarea interpretărilor sale...

Între numeroasele aprecieri de care a beneficiat, din partea maeștrilor care au îndrumat-o, am sublinia în special prețuirea marelui profesor de vioară Garabet Avakian. Îndemnurile sale au fost de natură să impulsioneze dezvoltarea unei cariere deosebit de promițătoare.

Din 1964 și până în 1979, Angela Gavrilă Dieterle a sustinut anual, în postură de solistă, concerte cu orchestrele filarmonice românești, pretutindeni în țară. Devine astfel unanim cunoscută pe plan național, aplaudată de publicul de la Iași, Craiova, Timișoara, Ploiești, Cluj, Târgu-Mureș.

De asemenea, cântă cu Orchestra Radio și Filarmonica “George Enescu” din București. Treptat, repertoriul ei cuprinde lucrări de primă importanță, aparținând barocului, clasicismului, romantismului, muzicii secolului XX, de la Vivaldi și Veracini, la Bruch, Wieniavski, Glazunov sau Haciaturian. La aceasta se adaugă o extrem de vastă literatură camerală, destinată recitalurilor și înregistrărilor, adesea cu muzică arar prezentă pe afișele de concert.
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu