Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Alfred Hoffman III

Publicat: Joi, 15 Aprilie 2010 , ora 20.00
Este suficient să parcurgem primele paragrafe dintr-un amplu material publicat de Alfred Hoffman în paginile revistei Muzica, pentru a înțelege că pelerinul român aflat la Festivalul Atenei a trăit, între iulie și septembrie 1970, un răstimp de fericire...

În nopțile fierbinți și înstelate de vară și până către miezul toamnei, când templul Parthenon, feeric luminat de reflectoare, pare că plutește pe cerul Atenei, oferind o priveliște fascinantă, la poalele colinei Acropolis un adevărat șuvoi uman se îndreaptă spre intrarea teatrului Herod Atticus. ...Înainte de orice – călătorul nostru – aci te atrage frumusețea și puterea de evocare a cadrului, reînviind arta muzicienilor și poeților antichității, care se vor întâlni în incinta acestui impresionant Odeon. Vocea istoriei se aude cu mult prea mare putere pentru a-i putea rezista.

De ce se afla ca invitat, Alfred Hoffman, pe acest meleag binecuvântat? Aflăm că Festivalul Atenei – vara lui 1970 – programa, alături de alte evenimente muzicale, și turneul Operei Române din București, cu câteva spectacole lirice. Dar, ne previne Hoffman, ...cu toate că execuțiile au lor în aer liber, sunetele nu se risipesc, ci rămân să plutească deasupra publicului, ținându-l sub acțiunea lor puternică…

Una dintre primele impresii ale acestui Festival este cea a audierii Simfoniei a VII-a de Buckner, cu Orchestra de Stat din Atena, sub conducerea germanului Franz-Paul Decker. Surprins, Hoffman constată efectul acestei muzici asupra unui public evident deosebit temperamental față de mesajul unei muzicii germanice: ...Acești oameni au totuși o sete de cultură care îi face să îmbrățișeze și ceea ce pare să se situeze, la o primă vedere, în afara sferei lor imediate de cuprindere.
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu