Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Corul Ion Vidu II

Publicat: Joi, 18 Martie 2010 , ora 20.00
Compozitorul Walter Mihai Klepper, stabilit pentru ultimele trei decenii ale vieții sale în Germania, redescoperă frumusețea coralei bănățene după primele concerte susținute de artiștii români în turneele conduse de maestrul Remus Tașcău.

Iată o interesantă mărturie a entuziasmului de muzician, publicată în săptămânalul din Lugoj Redeșteptarea, iunie 1997:

Îl cunosc pe Remus Tașcău de peste 20 de ani, timp în care am avut prilejul să-i urmăresc evoluția artistică și măiestria dirijorală. Fie că a fost vorba de interpretarea unor compoziții corale de-ale mele, fie că a prezentat, în concerte sau în concursuri, lucrări de toate genurile și din toate epocile muzicale, interpretările sale au fost caracterizate, întotdeauna, de o maximă exigență tehnică și artistică.

Obsedat de perfecțiune, și-a făcut, de multe ori, nu numai lui, viața grea, dar și acelora de la care aștepta îndeplinirea exigențelor sale. Rezultatul muncii i-a dat însă întotdeauna dreptate.
Ceea ce realizează Remus Tașcău pe planul cântului coral are valoare internațională. El cunoaște tainele cântului coral la perfecțiune, ceea ce îi dă posibilitatea de a îmbina în mod original exigențele stilistice cu o profundă emoționalitate artistică...

Remus Tașcău este, înainte de toate, un magician al sunetului, – continuă Walter Mihai Klepper - sub bagheta sa magică, sonoritățile își schimbă frumusețile precum raza de lumină frântă în luciul diamantului șlefuit: când maiestuos-strălucitor, când cristalin-diafan, când senzual voluptuos, dar mereu de o aleasă și nobilă simțire. Astfel, Corul «Ion Vidu» a căpătat o sonoritate proprie, inconfundabilă, la fel ca și stilul de interpretare, inconfundabil, al maestrului său
...
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu