Muzicieni români-prezențe europene Înapoi la: Emisiuni

Muzicieni români la academiile și universitățile vieneze (I)

Publicat: Joi, 21 Ianuarie 2010 , ora 20.00
Am mai avut prilejul de a urmări drumurile europene ale muzicienilor români în peisajul continental, în dorința constatării că centre culturale europene au contribuit, în ultimele două secole, la edificarea valorilor unei școli muzicale naționale. Este o perspectivă pe care o descifrăm acum privind spre relațiile noastre cu învățământul artistic vienez. Desigur, orientările culturale sunt condiționate de anumite împrejurări istorice și sociale, dar suntem convinși de rolul îndeplinit în acțiunile formatoare profesionale.

Merită să acordăm atenție tuturor acestor direcționări, chiar celor consemnate cu un timp înainte de configurarea istorică a țării, referitor la afirmarea unor personalități culturale al căror prestigiu și-a îndeplinit menirea în epocă.

Nu putem vorbi, încă dinaintea mijlocului secolului al XIX-lea, despre o modă a studiilor profesionale, ci de interacțiunea necesară cu semnificația culturilor europene centrale și apusene. Gradul de integrare a românilor în spații geografice-culturale din ce în ce mai cuprinzătoare întâmpină cu răspunsuri edificatoare pe cercetătorii fenomenului cultural muzical-artistic românesc. Sunt posibile referi începând cu aportul oamenilor de cultură dinaintea mișcărilor pașoptiste...
Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu