Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni
Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru
Johannes Brahms, un compozitor născut în Germania. Toată lumea înțelege muzica lui ca fiind muzică germană. De fapt, majoritatea vieții a petrecut-o la Viena, iar acest lucru e foarte important deoarece el, când a ajuns la Viena, a descoperit un lucru atât de frumos, a descoperit influența imensă pe care Ungaria, cultura ungară o avea asupra Vienei.
Desigur, în acel timp, Austria și Ungaria făceau parte din Imperiul Austro-ungar, iar acest schimb de idei care exista în muzica pe care el o auzea pe stradă, în restaurante, de la muzicienii pe care-i întâlnea în fiecare zi... pentru că lui Brahms îi plăcea atât de mult să se plimbe pe stradă și-mi imaginez de foarte multe ori că el, plimbându-se pe stradă, se oprea la fiecare muzician care cânta la colț să-l asculte cum cântă... iar din aceste idei, din acest folclor pe care el l-a descoperit, a creat un număr de dansuri ungare.
Dansul ungar nr. 5, poate cel mai cunoscut dintre toate, este un dans care se interpretează foarte des când este un concert extraordinar, un spectacol de Anul Nou, un spectacol care sărbătorește un eveniment plăcut.
Eu, de obicei, folosesc acest Dans ungar extraordinar ca și bis; adică, la sfârșitul concertului, o surpriză pentru publicul care, garantat, va zâmbi când va auzi această muzică frumoasă.