Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live din Copenhaga – Concert simfonic condus de venerabilul dirijor Herbert Blomstedt

Publicat: joi, 10 Noiembrie 2022 , ora 11.12

Faimosul dirijor suedez Herbert Blomstedt revine la Copenhaga pentru a conduce o serie de două concerte simfonice, dintre care primul va fi transmis de postul nostru, Radio România Muzical fiind unicul post din rețeaua EBU care îl va prelua în direct.

Astfel, joi seară vom fi martorii unui adevărat eveniment, având privilegiul de a urmări un concert condus de Herbert Blomstedt, cel mai în vârstă dirijor activ, care în luna iulie a aniversat vârsta de 95 de ani. Muzicianul a anulat concertele planificate în vară pentru aniversarea sa, dar iată că în 17 noiembrie se va afla din nou pe podiumul dirijoral, iar pentru anul viitor are în agendă o serie de concerte cu Filarmonica din Viena.

Colaborarea lui Herbert Blomstedt cu Orchestra Simfonică Națională Daneză datează încă din anul 1950, iar între anii 1967-1977 a fost dirijor principal al ansamblului. În prezent este dirijor onorific al orchestrei daneze, titulatură pe care i-au acordat-o și alte ansambluri prestigioase pe care emblematicul dirijor le-a condus în cei peste 70 de ani de carieră și anume: Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică din Bamberg, Orchestra Simfonică din San Francisco, Orchestrele Simfonice ale Radiodifuziunilor din Suedia și Japonia.

Apreciat îndeosebi pentru abordarea repertoriului german, austriac și suedez, Herbert Blomstedt a ales, pentru această serie de concerte de la Copenhaga, două simfonii romantice semnate de doi dintre compozitorii săi preferați - Simfonia a VI-a de Franz Schubert și Simfonia a II-a (Capricieuse) creată de compozitorul suedez Franz Berwald.

Vă invit joi, 17 noiembrie, de la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană, să fim părtașii unui concert care cu siguranță va deveni memorabil, derulat sub bagheta dirijorului Herbert Blomstedt; un eveniment transmis în direct de la sala DR Koncerthuset din Copenhaga.

Florica Jalbă