Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Înregistrări cu artiști români la Opera în interpretări de referință
Vara aceasta am primit un cadou foarte frumos: opt albume audio cu opere dintre cele mai cunoscute, interpretate de artiști români. M-am gândit, deci, că dacă pe mine m-a bucurat așa de tare să le (re)descopăr, experiența ar trebui împărtășită cu dumneavoastră, dragi ascultători ai emisiunii Opera în interpretări de referință. Știu de multă vreme deja că publicul iubitor de operă este unul cu totul special, pasionat până la ardere de această formă de artă, constant, fidel și în același timp plin de curiozitate și nu în ultimul rând pretențios. Am ținut să precizez că această serie de emisiuni este prilejuită de generoasa donație primită pentru a face clar din start faptul că nu este vorba aici despre o selecție personală.
Producțiile pe care vă propun să le ascultăm în perioada 2 octombrie - 20 noiembrie 2022 în fiecare duminică de la ora 21.00 vor încânta, cred eu, chiar și pe cei mai exigenți dintre dumneavoastră. Dincolo de asta îmi imaginez că se poate ca un alt efect pe care emisiunile l-ar putea avea ar fi nostalgia, întrucât o parte dintre dumneavoastră ați avut privilegiul de a-i asculta și vedea pe acești artiști lirici în spectacole. Sunt convinsă că aveți și voci și personalități preferate.
Cele nouă opere pe care vă invit să le ascultăm împreună sunt: Rigoletto, Traviata și Trubadurul de Giuseppe Verdi, Boema, Turandot, Tosca și Madama Butterfly de Giacomo Puccini și, în ultima ediție din această serie de emisiuni - Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni și Paiațe de Ruggero Leoncavallo.
Avem ocazia să reascultăm câteva dintre cele mai frumoase voci ale secolului trecut. Mare parte dintre acești artiști s-au bucurat de succes nu numai la nivel național, ci și internațional. Nu întâmplător am ales să alătur aici fotografiile a trei dintre aceștia: tenorul Ion Buzea, soprana Virginia Zeani și baritonul Nicolae Herlea. Pe cei trei cântăreți îi vom asculta în rolurile principale din Traviata lui Verdi, duminică, 9 octombrie 2022.
Desigur, din așa-numita generație de aur a scenei lirice românești fac parte mulți artiști foarte valoroși care au fdevenit celebri și pe plan mondial. O amintesc aici pe soprana Eugenia Moldoveanu, pe care o vom asculta într-unul dintre cele mai semnificative roluri ale sale - Madama Butterfly, precum și în partitura lui Mimi din Boema aceluiași Puccini. Partener în Boema îi este tenorul Ludovic Spiess, un alt nume mare. Auzim, de asemenea, vocile extraordinare ale sopranelor Magda Ianculescu, Elvira Cîrje, mezzo-sopranelor Dorothea Palade, Valeria Savu, baritonului David Ohanesian, bașilor Dan Zancu, Constantin Gabor, tenorului Vasile Moldoveanu.
Majoritatea producțiilor sunt realizate în compania Orchestrei Operei Naționale bucureștene și a nemaipomenitului cor al instituției, pregătit de regretatul maestru Stelian Olariu. Printre șefii de orchestră care s-au aflat la pupitrul dirijoral se numără Jean Bobescu, Constantin Petrovici și Paul Popescu.
Vă aștept, deci, să ascultăm câteva dintre cele mai valoroase voci românești la Opera în interpretări de referință, în fiecare duminică până în 20 noiembrie, de la ora 21.00.