Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijoarea Joana Mallwitz - debut la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze

Publicat: miercuri, 15 Iunie 2022 , ora 14.09


Printre ultimele concerte din actuala stagiune a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze din Munchen se numără și cel din 24 iunie de la Palatul Regal din Munchen. Este inima muzicală a capitaliei Bavarei, iar în mijlocul reședinței, se găsește "Herkulessaal" - o bijuterie arhitectonică cu o acustică dintre cele mai bune la ora actuală. Este una dintre cele mai costisitoare săli construite vreodată, în întregime pavată cu marmură și decorată cu ornamente de bronz placate în aur. Toate tavanele Palatului Regal sunt pictate în întregime, iar cel din sala de concert întruchipează "Apoteoza lui Hercule".

La pupitrul Orchestrei Radiodifuziunii Bavareze din Munchen se va afla o dirijoare - Joana Mallwitz. Cel puțin din 2020, când a debutat la Festivalul de la Salzburg cu opera mozartiană "Così fan tutte", Joana Mallwitz se situează în topul celor mai aclamați tineri dirijori. Ea a intrat în istoria festivalului ca prima femeie care a condus o nouă producție de operă și a fost imediat îndrăgită de public și muzicieni pentru implicarea, pasiunea și ușurința cu care dirijează. Din 2018, viața muzicală din Nürnberg este mult mai bogată cu Joana Mallwitz în calitate de director muzical general al orașului. Din sezonul 2023 - 2024, Joana Mallwitz va ocupa postul de dirijorul principal al Orchestrei Konzerthaus din Berlin.

În 24 iunie, pentru debutul său la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze din Munchen, Joana Mallwitz a ales lucrări care necesită deopotrivă o mare precizie a gestului, dar și o abordare nouă. Programul include: poemul simfonic op. 28 "Till Eulenspiegel" de Richard Strauss, Simfonia a VII-a op. 92 în La major de Ludwig van Beethoven și Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Solista opusului concertant va fi îndrăgita Janine Jansen, o violonistă cu o reputație internațională de invidiat, care apare în mod constant alături de cele mai importante orchestre ale lumii. Iată de ce presa germană salută revenirea violonistei olandeze alături de muzicienii Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze.

În 24 iunie, la Radio România Muzical puteți asculta acest concert în transmisiune directă în cadrul emisiunii Scena europeană (ora 21.00).

Credit foto: Lutz Edelhoff

Jeanine Costache