Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Kirill Petrenko și Kirill Gerstein în concert la Waldbühne din Berlin. Sâmbătă, 25 iunie 2022, ora 21.15

Publicat: miercuri, 15 Iunie 2022 , ora 14.00


Concertul de închidere a stagiunii Filarmonicii din Berlin va avea loc la "Waldbühne", "Scena din pădure" sau "Teatrul din mijlocul naturii", cum mai este denumit acest amfiteatru în aer liber, construit după modelul arenelor, cu o acustică deosebită și cu o capacitate de 22.000 de spectatori.

Aici va concerta Orchestra Filarmonicii din Berlin condusă de Kirill Petrenko, sâmbătă 25 iunie, iar publicul va avea ocazia să audieze lucrări bine-cunoscute din repertoriul rus.

Kirill Petrenko conduce Orchestra Filarmonicii din Berlin din 2019 și continuă seria unor dirijori celebri care s-au succedat la pupitrul faimoasei simfonice berlineze, începând cu Hans von Bülow care a deținut bagheta între anii 1887-1895 și continuând cu Arthur Nikisch, Wilhelm Furtwängler, Sergiu Celibidache, Herbert von Karajan, Claudio Abbado și Simon Rattle.

Concertul pe care Radio România Muzical îl va transmite în direct de la ora 21,15 va începe cu Legenda op. 63 "Kikimora" de Anatoly Liadov, compozitor, dirijor dar și un mare padagog rus, el a trăit în perioada 1855-1914, a fost profesor de compoziție la Conservatorul din Sankt Petersburg și printre studenții săi s-au numărat Serghei Prokofiev, Nikolai Miaskovski, Mihail Gnesin sau Boris Asafiev.

Programul va include și Concertul nr. 2 op. 18 în do minor pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov care îl va aduce în prim plan pe Kirill Gerstein, interpretul perfect pentru a scoate în evidență atât virtuozitatea pianistică vehementă caracteristică acestui concert, cât și frumusețea construcțiilor melodice inegalabile.

Kirill Gerstein s-a născut în Rusia în 1979, a obținut cetățenia americană în 2003, în prezent trăiește în Germania, a fost profesor la Universitatea de Muzică din Stuttgart în perioada 2007-2017. Deținător al premiului Gilmore Artist Award, el este renumit pentru capacitatea de a explora diverse stiluri muzicale, din epoci foarte diferite.

Finalul concertului va fi grandios pentru că vor fi interpretate Tablourile dintr-o expoziție de Modest Mussorgsky, o minunată succesiune de imagini sonore de o bogăție extraordinară, de la baletul drăgălaș al puilor până la coliba misterioasă a vrăjitoarei Baba Yaga.

Laura Ana Mânzat