Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Paavo Järvi dirijează Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt în creații de Sibelius, Beethoven și Reinvere

Publicat: luni, 16 Mai 2022 , ora 14.50

Renumitul Paavo Järvi, fostul dirijor șef și actualul dirijor laureat al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Frankfurt, este invitat la pupitrul fostului său ansamblu vineri, 20 mai 2022. Un concert ce are loc la Sala Mare a Operei vechi (Alte Oper) din Frankfurt, pe care vi-l aducem în transmisiune directă, de la ora 21.00, în cadrul unei noi ediții a emisiunii Scena europeană (producător - Octavia Galescu).

 Pe afișul concertului sunt înscrise opusuri ale unor mari simfoniști - Simfonia a VII-a op. 105 în Do major de Jean Sibelius și Simfonia a VIII-a op. 93 în Fa major de Ludwig van Beethoven - Paavo Järvi fiind apreciat în mod special pentru interpretarea acestui repertoriu. Concertul se deschide cu muzică nouă - vom asculta Piesa "Und müde vom Glück, fingen sie an zu tanzen/Și obosiți de fericire, au început să danseze", scrisă de compozitorul estonian Jüri Reinvere, astăzi în vârstă de 50 de ani. El este și poet și eseist, iar din anul 2005 trăiește în Germania. Această partitură a sa a fost prezentată în primă audiție în anul 2018, iar în ea Reinvere "prezintă (într-un fel de versiune contemporană a Valsului lui Maurice Ravel) oboseala civilizației, imaginând un fel de dans înspre osândă, în afara unei lumi de confort sonor" - conform declarațiilor compozitorului preluate de Radiodifuziunea din Frankfurt.

Următorul opus din cadrul concertului simfonic de vineri este Simfonia a VII-a de Jean Sibelius. Inițial ea trebuia să se numească "Fantasia sinfonica", iar mai târziu "Sinfonia continua". Abia într-un stadiu târziu de lucru s-a hotărât Sibelius asupra succintului "simfonie" - deși partitura nu prea se conformează convențiilor. Este într-o singură mișcare - lucru exprimat, de altfel, în titlurile provizorii - și nu poate fi cu adevărat împărțită în secțiuni diferite, așa cum știm din alte simfonii scrise într-o singură mișcare. Dirijorul și compozitorul finlandez Osmo Vänskä vorbea despre această partitură scurtă dar puternică, datată 1924, ca despre "muzică sacră".

Simfonia a VIII-a de Beethoven, care încheie seara de la Frankfurt, este plină de lejeritate ritmică, agilitate și eleganță. "Asta este ceea ce asociezi cu Mozart, dar nu ești antrenat să vezi și la Beethoven", spune Paavo Järvi (citat de Radiodifuziunea din Frankfurt) după ce l-a studiat intens pe Beethoven. "Și el poate avea o mare căldură emoțională. Nu mi-am dat seama de asta înainte.", continuă șeful de orchestră. Cea de-a opta simfonie a lui Beethoven pare să reviziteze spiritul muzical al secolului al XVIII-lea, autorul oferind aici și o lecție de umor muzical.

Pentru a afla mai multe despre programul muzical al serii, ca și despre colaborarea dintre Paavo Järvi și Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Frankfurt, în pauza transmisiunii directe vă propun să ascultați înregistrarea discuției pe care am purtat-o cu Florin Iliescu, violonist și concert-maestru al acestui ansamblu german.

Irina Cristina Vasilescu