Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Pianista Gabriela Montero, vedeta serii de 21 februarie de la Rudolfinum din Praga

Publicat: vineri, 18 Februarie 2022 , ora 8.25

Este artistă în rezidență a Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga, o pianistă fenomenală, cu interpretări personale, chiar vizionare, după părerea multor cronicari. Celebră pentru muzicalitatea ei excepțională și capacitatea de a improviza, Gabriela Montero își va etala, în 21 februarie, și talentul componistic, prezentând ca bis propria lucrare intitulată "Improvizație pe o anumită temă". Gabriela Montero este solistă în două lucrări în Concertul nr. 14 KV 449 în Mi bemol major pentru pian și orchestră de Mozart și în Concertul nr. 1 op. 35 în do minor pentru pian, trompetă și orchestră de Șostakovici.

În această pagină plină de umor și sarcasm, pianistei venezuelene i se alătură trompetistul Jiűí Houdek. Este prim trompetist al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga cu numeroase apariții solistice inclusiv în Festivalul BBC Proms. Lucrările concertistice vor fi încadrate de două simfonii din creația lui Serghei Prokofiev: prima simfonie în re major "Clasica" - pe care Leonard Bernstein a caracterizat-o drept "un exemplu magistral de umor în muzică" și a IV-a simfonie în do major - o lucrare inspirată de baletul "Fiul risipitor", la care compozitorul lucra în 1929. Tot acest program va fi dirijat de Joseph Bastian - unul dintre cele mai incitante talente ale tinerei generații.

Dirijorul franco-elvețian este apreciat pentru gestica precisă și comunicarea directă cu muzicienii, reușind programe intense, emoționante și spectaculoase.

Transmisiunea directă începe la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache