Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

15 ianuarie, Ziua culturii naționale, la Radio România Muzical

Publicat: duminică, 9 Ianuarie 2022 , ora 17.08

Ca-n fiecare an, Radio România Muzical marchează Ziua culturii naționale; un prilej de sărbătoare, pentru un post de radio care celebrează marea cultură și valorile naționale în fiecare zi. 

Propunem o ediție specială a emisiunii "Concertele Radio România Muzical" în care veți regăsi modul concret cum Radio România Muzical contribuie în prezent la promovarea și susținerea valorilor românești. De la ora 15.00, puteți asculta din înregistrările realizate de trei tineri muzicieni în vederea participării la concursul Concertino Praga 2022: chitaristul Turdor Torge, violonista Lois Muntean și pianista Irina Arnăutu. Concertino Praga este cea mai importantă competiție derulată sub egida Uniunii Europene de Radio, un concurs, în prima fază, de înregistrări realizate de candidați cu sprijinul radiodifuziunilor din țările din care provin. 

Apoi, puteți asculta înregistrările speciale realizate de apreciatul pianist Ștefan Vârtejaru în studiourile Radio România, în august 2021. Ștefan Vârtejaru este finalist al bursei Moștenitorii României muzicale, oferite de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera; proiectul său cuprindea interesul de a înregistra muzică românească. Cântece de pustiu op. 27 nr. 1 de Constantin Silvestri și Variațiunile op. 22 de Mihail Jora pe o temă de Robert Schumann sunt lucrările pe care le-a înregistrat în studiourile noastre.

 În continuarea emisiunii, aveți ocazia de a asculta selecțiuni din concertul-eveniment ce a avut loc la Sala Radio pe 11 decembrie 2021: Gheorghe Zamfir aniversat la împlinirea vârstei de 80 ani, în compania Orchestrei Metropolitane București, dirijor Daniel Jinga.

De la ora 17.30, aveți ocazia de a (re)asculta CD-ul Lost in translations înregistrat de violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius, apărut la finalul anului trecut la Editura Casa Radio. Albumul cuprinde lucrări de Ciprian Porumbescu, George Enescu, Bela Bartok și Astor Piazzolla. 

De la ora 18.30, vă invităm la concertul transmis în direct de la Ateneul Român, dedicat de Orchestra Filarmonicii George Enescu Zilei Culturii naționale. Cu Radu Popa dirijor și pianistul Florian Mitrea solist, vor fi interpretate Concertul nr. 5 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, Două dansuri românești de Theodor Rogalski și Suita simfonică Mihai Viteazu de Tiberiu Olah. 

15 ianuarie, ora 20.00: un moment emoționant pentru cei care iubesc opera - după aproape 2 ani, reluăm transmisiunile în direct din stagiunea Teatrului Metropolitan din New York. Nunta lui Figaro de Mozart deschide stagiunea de transmisiuni directe, o producție dirijată de Daniele Rustioni și comentată de Luminița Arvunescu și invitații ei, Costin Popa și Georgeta Stoleriu.

 În 9 și 16 ianuarie, de la ora 21.00, alte două producții memorabile de operă cu soliști români marchează Ziua culturii naționale: Bărbierul din Sevilla de Rossini cu Valentin Teodorian, Magda Ianculescu, Nicolae Herlea, Nicolae Secăreanu și Madama Butterfly de Giacomo Puccini cu Eugenia Moldoveanu, Emil Gherman, Eduard Tumagian, Mihaela Agachi.

Pe contul de fb Radio România Muzical vă invităm să urmăriți începând cu ora 17.30 înregistrările audio-video cu cei 3 tineri muzicieni români, realizate pentru concursul Concertino Praga 2022, iar de la ora 19.00, înregistrarea recitalului susținut în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale de pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo, înregistrare din 13 ianuarie de la Sala Radio.