Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul BBC Proms la Radio România Muzical

Publicat: joi, 29 Iulie 2021 , ora 20.08


Cel mai important festival european de vară, cu o istorie impresionantă și invitați pe măsură - BBC Proms - revine la Radio România Muzical. După un sezon atipic, cum a fost 2020, cu numeroase provocări cauzate de criza pandemică, BBC Proms își reia tradiția care l-a consacrat în viața muzicală internațională.

"Alchimia unică a interacțiunii dintre artiștii de pe scenă și publicul din sală este o parte imensă a atracției Proms." - scrie, în cuvântul introductiv, David Pickard Director, BBC Proms.

Ediția 2021, se dorește a fi, în mare parte, un festival cu artiști și ansambluri britanice, o oportunitate pentru muzicieni de a-și reconstrui cariera după mai mult de un an de întrerupere.

2021 marchează 150 de ani de la deschiderea celebrei Royal Albert Hall cu magnifica sa orgă Henry Willis, care a fost inaugurată în 1871 de Brukner și Saint-Saëns. Royal Albert Hall of Arts and Sciences găzduiește Festivalul BBC Proms în ultimlele 8 decenii.

2021 are în prim plan figura lui Igor Stravinski de la a cărui moarte se împlinesc, anul acesta, 5 decenii.

Nu în ultimul rând, 2021 oferă șansa de a auzi unele rarități în sala de concert și prime audiții absolute ale creatorilor contemporani: Chibundu Onuzo, Will Self, Tom Service, Lucy Worsley și Elizabeth Ogonek. Bunăoară, lucrarea Cloudline a creatoarei americane Elizabeth Ogonek se regăsește în programul serii de 2 august de la Royal Albert Hall. Va fi interpretată în primă audiție absolută de Orchestra Națională BBC din Țara Galilor. Pentru programul care mai cuprinde: Lamentația lui Dido "When I am laid" din opera "Dido și Aeneas" de Henry Purcell, Concertul nr. 1 op. 33 în la minor pentru violoncel și orchestră de Camille Saint-Saëns și Simfonia a IV-a op. 98 în mi minor de Johannes Brahms, organizatorii a fost forțați, datorită restricțiilor pandemiei de COVID 19, să înlocuiască atât solistul, cât și dirijorul. Astfel, britanicul Guy Johnston - câștigătorul premiului BBC Young Musicician, în 2000 - o înlocuiește pe mult apreciata violoncelistă argentiniană Sol Gabetta, iar tânărul dirijor american Ryan Bancroft pe muziciana chineză Elim Chan.

Luni 2 august 2021, ora 21.30, Scena europeană vă invită la Royal Albert Hall pentru a simți vibrația sălii și pentru a interacționa cu muzicienii de pe scenă și public.

Jeanine Costache