Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Radio România Muzical – postul de radio european care a transmis în direct, pe parcursul anului 2020, cele mai multe evenimente din oferta EBU

Publicat: marți, 16 Februarie 2021 , ora 15.29

În data de 16 februarie 2021, EBU (European Broadcasting Union) a făcut publică o statistică referitoare la schimburile muzicale derulate în cadrul acestei organizații care reunește radiodifuziunile publice europene, cu membri asociați din America, Asia și Australia.

Acest raport arată că Radio România Muzical este pe locul 1, pentru al treilea an consecutiv, în topul radiodifuziunilor europene care transmit evenimente în direct preluate în cadrul schimburilor muzicale EBU. Radio România Muzical a transmis pe parcursul anului 2020, în direct, din oferta EBU, 36 de evenimente - concerte simfonice și spectacole de operă. În contextul pandemiei COVID19, cu o viață de concert sensibil diminuată, în unele situații, inexistentă, această performanță este cu atât mai importantă.

Pentru Radio România Muzical, preluarea în direct a concertelor și spectacolelor de operă de pe scenele internaționale, producții propuse de partenerii din EBU, este o prioritate; a putea asculta la radio marile nume ale artei interpretative din prezent, este o șansă pe care o radiodifuziune publică trebuie să o ofere ascultătorilor săi. De la Teatrul Metropolitan din New York și Scala din Milano, la Royal Albert Hall din Londra sau Musikverein din Viena, din cadrul unor concerte de stagiune sau din cadrul unor binecunoscute festivaluri, Radio România Muzical a propus în 2020 la fiecare 10 zile, în medie, un asemenea eveniment în direct. A asculta live un concert rămâne experiența cea mai apropiată de cea ideală, a auditorului din sala de concert. Nu intră în această statistică transmisiunile directe naționale, care se adaugă ofertei internaționale propuse de Radio România Muzical. Transmisiunile directe internaționale au fost comentate de o echipă profesionistă de realizatori: Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Monica Cengher, Jeanine Costache, Laura Mânzat, Irina Cristina Vasilescu. Producător Mihai Stănescu.

Concertele în direct preluate prin EBU pot fi ascultate la Radio România Muzical, de regulă, în cadrul seriei "Scena europeană" (luni-vineri, ora 21.00) și Seara de operă (sâmbăta, ora 19.00). Atunci când nu se preiau concerte în direct, seria "Scena europeană" propune concerte înregistrate din producția EBU, prezentate de Octavia Galescu și Mihai Stănescu. Concerte înregistrate pot fi ascultate, de asemenea, de luni până vineri, de la ora 15.30 - seria Concerte de 5 stele cu Ana Voinescu și Laura Mânzat, producător Octavia Galescu; duminica, de la ora 14.00 la "Concertele lumii" (realizator Mihai Stănescu) și la "0pera în interpretări de referință", duminica, ora 21.00 (realizator Irina Cristina Vasilescu).