Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Placido Domingo – 80 sau... de 4X20 de ani!

Publicat: sâmbătă, 23 Ianuarie 2021 , ora 19.00

În traducere din limba spaniolă, numele său ar fi ...Duminică: zi de sărbătoare în tradiția creștină -semnificând Ziua Domnului - și dedicată odihnei de Dumnezeu. Numai că, din cântec în cântec, succes în succes și din anotimp în anotimp, Placido Domingo, numai la odihnă nu s-a gândit vreodată; "If I rest, I rust!" - fiind motto-ul său încă din tinerețe și, probabil, motorul întregii sale cariere.

Cariera lui Placido Domingo? O adevărată carte a recordurilor în lumea teatrului liric!

-    60 de ani pe scenă, 4000 de spectacole - susținute doar în calitate de solist vocal, peste 150 de roluri în repertoriu și o discografie de peste 100 de discuri - conținând integrale de operă, albume solo și compilații crossover - distinse cu 12 Premii "Grammy", o filmografie cu peste 50 de titluri - dintre care filmul Goya - A Life in Song (1987) a obținut Premiul "Emmy", 45 de medalii, diplome și alte onoruri, 25 de titluri Doctor Honoris Causa - printre care și cel al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (2014); recorduri la care se cere adăugată și performanța lui Domingo de a fi desfășurat în paralel, activități de dirijor, de inițiator și organizator al unuia dintre cele mai mediatizate Concursuri de Canto la ora actuală ( Operalia - ajuns la ediția XXVII ) și, până de curând, de manager pentru două dintre cele mai importante teatre lirice din Statele Unite (Operele din Los Angeles și Washington).

Placido Domingo, o personalitate și o voce, care par să fi pus în vibrație toate meridianele planetei. Și care, în ciuda oricăror vicisitudini - marele tenor a fost infectat cu COVID 19 la începuturile pandemiei și acuzat de hărțuire sexuală în 2019! - continuă să iradieze lumină spre toate colțurile acestei lumi. Un artist - ca nimeni altul, ajuns în aceste zile, la tărmul frumos și de invidiat al celor 80 de ani de viață, declarând că a implinit doar ... "de 4 ori 20"! - pe care Seara de operă îl va sărbători într-o ediție specială, la realizarea căreia au contribuit, esențial, soprana Adela Zaharia - câștigătoare a Concursului Operalia în anul 2017 - și Președintele Fundației Culturale Erbiceanu, Constantin Laurențiu Erbiceanu.

( Sâmbătă, 23 ianuarie, de la ora 19.00 )


Luminița Arvunescu