Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Mari maeștri ai compoziției secolului XX: Dumitru Capoianu

Publicat: luni, 7 Octombrie 2019 , ora 12.27

Se împlinesc așadar 90 de ani de la nașterea acestui mare maestru al compoziției secolului XX. El ne-a lăsat diverse lucrări simfonice chiar și muzică de film pentru care a obținut marele premiu «Palme d'Or » la Canne în 1957 sau Premiul de Stat în 1962.

S-a născut la 19 octombrie 1929, a studiat la Conservatorul Regal din București unde i-a avut profesori pe Mihail Jora, Mihail Andricu și Martian Negrea. După absolvire a fost violonist în Orchestra Teatrului Național, regizor muzical la Radiodifuziunea Româna, Director al Filarmonicii "George Enescu" în perioada 1969-1973 și un compozitor care a abordat toate genurile muzicale.

A jonglat cu o ușurinta remarcabilă cu partidele instrumentale ale orchestrei simfonice, în lucrări cu o melodică deosebit de plăcută, a folosit chiar armonii și ritmuri de jazz sau a abordat culori dodecafonice și contraste timbrale. Dintre creațiile sale care au ramas în conștiinta publicului, aș aminti poemul simfonic "Pasărea Phoenix", "Variațiunile cinematografice" sau Concertele pentru vioară, violoncel și chitară.

Dumitru Capoianu a scris și muzică vocal-simfonică sau camerală și ne-a lăsat câteva pagini de excepție în care regăsim umorul ca latură principală a personalității sale, amintesc doar cantata "Ca să faci portretul unei păsări", trioul "Cinci moduri de întrebuințare a unui arcuș" pentru vioară, oboi și pian sau suita pentru mezzosoprană și orchestră de coarde, "Valses ignobles et pas sentimentales".

A realizat muzica filmelor lui Ion Popescu-Gopo cu Omulețul, folsind doar trei note muzicale: do, si și si bemol, mărturisind că: "... la trei note date așa, la un amuzament, să faci muzica unui film de 10 minute era greu, dar să continui cu aceleași trei note la încă 10-11 filme era groaznic!"

În 1991 a colaborat cu regizorul Mihai Timofti la montarea operetei pentru copii "Povestea soldățelului de Plumb".

Un compozitor meditativ și liric găsim în lucrările sale corale "Rugăciune" și "E veșnică pe lume doar schimbarea".

Veți putea redescoperi personalitatea lui Dumitru Capoianu în emisiunea Sunete Contemporane din 11 octombrie, de la ora 23,30 când vom difuza Concertul său pentru vioară și orchestră, solist va fi Gabriel Croitoru, participă Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iași, dirijează Michael Halasz.


Laura Ana Mânzat