Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Dan Grigore - Interpretul zilei, în 18 iunie
Anul acesta a sărbătorit 60 de ani de la debut, iar în luna august va împlini 75 de ani de viață. Este unul dintre cei mai mari artiști români din ultima jumătate de secol, unicul pianist din țara noastră cu care a colaborat Sergiu Celibidache. Celebrul dirijor a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui, numindu-l "extraordinar, printre cei mai mari ai lumii". Este vorba, desigur, de Dan Grigore, pe care aveți ocazia de a-l asculta în două înregistrări cu muzică de George Enescu și Piotr Ilici Ceaikovski.
Dan Grigore este o personalitate de necontestat în spațiul cultural - pianist, profesor universitar, om de radio și televiziune. A concertat după căderea regimului comunist, pe mari scene ale lumii, în Japonia, Germania, Franța, Israel, Marea Britanie și, desigur, România. A avut de-a lungul timpului o colaborare strânsă cu Orchestra Națională Radio și cu Radio România în general, așa cum spunea într-un interviu: "Eu sunt copil al Radioului. Am crescut cu el împreună și, deci, îi aparțin". Editura Casa Radio a lansat două albume cu înregistrări ale lui Dan Grigore - primul apărut în anul 2001 cu lucrări de George Enescu și al doilea cu miniaturi muzicale imprimate pentru Fonoteca Radio în perioada 1961-2008. De pe primul disc veți asculta, în cadrul emisiunii Interpretul zilei, Toccata, Sarabanda și Pavana din Suita a II-a op. 10 în Re major. De altfel, pianistul Dan Grigore este un apreciat interpret și promotor al muzicii lui George Enescu. El a debutat la 14 ani într-un concert cameral dedicat creației marelui compozitor român. Iar între 1961-1965, a căpătat dreptul de a folosi pianul lui George Enescu, printr-o bursă acordată de Principesa Maria Cantacuzino.
Dan Grigore s-a născut în 6 august 1943, la București. Tatăl lui a fost ofițer aviator, iar de la mama sa a moștenit talentul muzical, începând să cânte la pian de la vârsta de 3 ani. I-a avut ca profesori pe Florica Musicescu și pe Mihail Jora, iar în perioada 1962-1964 a studiat la Conservatorul Nikolai Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, clasa profesoarei Tatiana Kravcenko. Și-a continuat apoi studiile la București sub îndrumarea Cellei Delavrancea, cu care a legat o prietenie și colaborare artistică de lungă durată. Anii 1969-1970 au fost cei în care s-a perfecționat la Academia de Muzică din Viena, primind o bursă la recomandarea lui Mihail Jora. Acolo a lucrat cu profesorul și pianistul austriac Richard Hauser, care avea să spună despre Dan Grigore: "Talentul său pianistic este cu totul ieșit din comun, inteligența sa muzicală, gustul său și simțul sensibil al sonorităților îi deschid calea către o carieră artistică internațională de prim rang.". În etapa studiilor, Dan Grigore a câștigat câteva premii importante, fiind laureat al Concursului Internațional George Enescu și al Competiției de pian din Montreal. Cu toate că i prezicea o carieră de succes, pentru pianistul român a urmat o lungă perioadă nefastă în care autoritățile române i-au interzis să mai călătorească în străinătate, Dan Grigore refuzând constant să îl sprijine public pe dictatorul comunist de atunci, Nicolae Ceaușescu. A fost marginalizat aproape complet, însă a rămas totuși în atenția publicului datorită unor cronici și articole entuziaste semnate de Cella Delavrancea. În 1979 a devenit solist al Filarmonicii George Enescu, instituție pe care ulterior a și condus-o ca director, în prima jumătate a anului 1990, imediat după revoluție. Tot după prăbușirea regimului comunist, la cererea studenților Universității Naționale de Muzică din București a revenit la catedra de pian, reluând activitatea pe care o părăsise forțat în 1979.
Unul dintre cele mai importante momente din cariera lui Dan Grigore a venit în anul 1996, când a susținut trei concerte la Munchen, în compania Orchestrei Filarmonicii dirijate deSergiu Celibidache, o întâlnire pe care pianistul și-o amintește cu drag și pe care o consideră vârful său artistic.
Vă propun să îl ascultați pe Dan Grigore în Toccata, Sarabanda și Pavana din Suita a II-a op. 10 în Re major de George Enescu și în Concertul nr. 1 în si bemol minor de Piotr Ilici Ceaikovski, o înregistrare realizată împreună cu Orchestra Filarmonicii din Cluj-Napoca și cu dirijorul Cristian Mandeal. Luni, 18 iunie 2018, de la ora 12.00 și în reluare noaptea de la ora 23.30, sub genericul Interpretul zilei, doar la Radio România Muzical.