Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Remember Enescu - moment marcat cu o premieră la Radio România Muzical
Ȋn urmă cu 63 de ani, ȋn noaptea de 4 mai, ȋn apartamentul elegantului hotel Atala din Paris, inima lui George Enescu a ȋncetat să bată. "O criză cardiacă - scria Ilie Kogălniceanu ȋn Destăinuiri despre Enescu - a pus capăt suferinței marelui artist la 74 de ani. Slăbit, imobilizat la pat, pe jumătate paralizat, a fost totuși lucid până ȋn ultima clipă", aflăm din aceeași sursă.
Știrea morții lui Enescu s-a răspândit cu repeziciune ȋn toată lumea. Regimul de la București, ȋncercând să realizeze un ultim beneficiu de imagine, vrea ca Enescu să fie ȋnmormântat ȋn țară, demonstrează Ioana-Raluca Voicu Arnăuțoiu ȋn Muzicieni români - biografii ascunse în arhive. De teama unei răpiri, hotelul Atala a fost păzit de polițiști francezi până ȋn dimineața de 8 mai, când trupul neînsuflețit al lui Enescu a fost transportat la Biserica Ortodoxă Română din capitala Franței, iar după serviciul religios, a fost ȋnmormântat ȋn Cimitirul Père Lachaise, unde odihnește și azi.
Missa ȋn si minor de Bach dirijată de Enescu - o premieră la Radio România Muzical
Un neprețuit cadou muzical vă punem la dispoziție ȋn cadrul emisiunii Polifonii din 4 mai; ȋn primă audiție la Radio România Muzical vă oferim versiunea integrală a Missei ȋn si minor de Johann Sebastian Bach, așa cum a fost dirijată de George Enescu ȋn 17 iulie 1951, la Londra. Este o ȋnregistrare specială din studioul postului de radio BBC, digitalizată după standarde moderne, dar care păstrează spectrul de nuanțe extrem de bogat al originalului și face parte din seria "Legendele BBC".
Performanțele artistice ale acestei ȋnregistrări nu au cum să nu te emoționeze, mai ales prin fiorul liric cu ușoare inflexiuni romantice, dar și prin densitățile monumentale atinse ȋn punctele culminante. George Enescu ne poartă la pupitrul Orchestrei "Boyd Neel" și al Corului BBC ȋntr-o lume impresionantă prin diversitatea expresivă, de la tonurile cele mai sensibile, ȋntunecate ale durerii, la dezmierdarea luminoasă a aspirației religioase. Ȋnregistrarea aduce ȋn prim plan voci celebre de la mijlocul secolului XX: soprana Suzanne Danco, contralta Kathleen Ferrier, tenorul Peter Pearce, baritonul Bruce Boyce și basul Norman Walter.
Este o versiune ce ȋncununează cariera dirijorală de excepție a marelui artist român, de la a cărui dispariție numărăm 63 de ani ȋn Polifoniile din 4 mai, de la ora 13.10.
Mulțumim domnului Constantin Ionescu Vovu care ne-a pus la dispoziție această înregistrare-document!