Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi
Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus - Bruckner și Wagner: Music box, 12 martie
În premieră la Radio România Muzical, un disc apărut pe 16 februarie 2018 la casa Deutsche Grammophon: Wagner și Bruckner cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig, condusă de Andris Nelsons.
Cei care vor asculta duminică, 11 martie, transmisiunea noastră directă de la Leipzig, știu că Orchestra Gewandhaus își sărbătorește în această perioadă cei 275 de existență, dar și preluarea funcției de capelmaistru de către acest tânăr și foarte apreciat dirijor al timpurilor noastre, Andris Nelsons. În același timp și director muzical al Orchestrei Simfonice din Boston, Andris Nelsons are în palmares, alături de această orchestră americană, două premii Grammy, obținute în 2016 și 2017 pentru înregistrări cu simfonii de Șostakovici. Un palmares impresionant, care spune mult despre calitatea dirijorului leton de 39 de ani.
Din februarie 2018, Andris Nelsons a devenit efectiv cel de al 21 capelmaistru al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig, ocazie ce coincide și cu aniversarea de 275 ani a orchestrei. Dirijorul și ansamblul și-au propus să sărbătoarească, printre altele, și cu o serie de discuri pe care să se regăsească integrala simfoniilor lui Anton Bruckner. Primul disc a apărut deja în mai 2017 - Simfonia a III-a. Al doilea disc este cel pe care-l ascultăm astăzi, cu Simfonia a IV-a de Bruckner, iar următorul va apărea pe 6 aprilie: Simfonia a VII-a - este înregistrarea concertului susținut în 11 martie și care poate fi ascultat în direct de la ora 21.00, la Radio România Muzical.
Nu întâmplător, simfoniile lui Bruckner sunt puse alături de opusuri de Richard Wagner; și Bruckner și Wagner sunt legați de istoria Orchestrei Gewandhaus din Leipzig - două mari figuri ale spațiului germanic, două tipuri, însă, atât de diferite de exprimare a unui ideal romantic. Prima lucrare de pe disc este, așadar, Preludiul actului I din opera Lohengrin de Richard Wagner.
A doua lucrare de pe acest disc este Simfonia a IV-a Romantica de Anton Bruckner. Relația dintre Bruckner și Gewandhaus este foarte strânsă: în 1884, această orchestră i-a interpretat în premieră cea de a șaptea simfonie: a fost unul dintre cele mai mari succese pe care le-a avut în întreaga-i viață Anton Bruckner.
"Muzica lui Bruckner trece mai departe de intelect", spune Andris Nelsons, "este emoție pură și mi-e greu să mă gândesc la altă orchestră care ar putea interpreta mai bine această muzică decât Gewandhaus". Într-adevăr, ascultând această înregistrare a Simfoniei a IV-a, îi dau dreptate lui Nelsons: ceea ce face memorabilă interpretarea este varietatea de nuanțe folosită de orchestră, capacitatea ei de a-și ține ascultătorul în priză, tot timpul. Sigur, este meritul lui Nelsons de a-și fi modelat orchestra să-l urmeze în toate intențiile sale, să răspundă atât de repede la gestul dirijoral, construind arcuri impresionante de crescendo de la un imperceptibil piano la fortissimo. Și mai contează ceva: repoziționarea lui Anton Bruckner, un compozitor pe nedrept privit ca fiind mai greu accesibil și pretențios, drept un creator care are multe de spus contemporanilor noștri. Într-o lume în care reflecția, credința adevărată și trăirea autentică sunt păsări rare, muzica lui Anton Bruckner te poate purta în spații nebănuite - iar Nelsons are capacitatea de a-l face pe Bruckner interesant și contemporan nouă, ceea ce este, cu adevărat, atributul unui mare dirijor.
Al doilea disc din seria Wagner-Bruckner realizată de Andris Nelsons și Orchestra Gewandhaus din Leipzig poate fi ascultat la Radio România Muzical luni, 12 martie, ora 19.00, în reluare duminică, 18 martie, ora 13.05. Sau oricând pe site-ul proiectului Discurile anului 2018, începând cu data de 13 martie.