Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Yuri Temirkanov conduce Orchestra Radiodifuziunii Daneze la Copenhaga și în direct la Radio România Muzical!

Publicat: miercuri, 26 Octombrie 2016 , ora 18.50

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Naționale Daneze va evolua în 27 octombrie la Copenhaga sub bagheta lui Yuri Temirkakov, într-un concert pe care aveți ocazia de a-l asculta în transmisiune directă. Maestrul rus a fost dirijor principal invitat al ansamblului între 1998 și 2008 și a realizat de asemenea înregistrări alături de muzicienii danezi. Orchestra a fost fondată în 1925 cu motto-ul "cei mai buni, doar cei mai buni" și este astăzi unul dintre ansamblurile de top din Europa.

Programul se va deschide cu Triptic pentru orchestra de Georgy Sviridov - compozitor rus puțin cunoscut în afara granițelor țării sale natale, un romantic târziu, stins din viață în 1998, apoi pe scenă la urca basul Alexander Vinogradov, ca solist în ciclul "Cântecele și dansurile morții" de Modest Musorgski.

După pauza în care îl veți cunoaște mai bine pe dirijorul Yuri Temirkanov, prin intermediul unor fragmente din interviul acordat de acesta colegului meu Ștefan Costache și difuzat anterior în cadrul emisiunii Poveștile de succes ale muzicii, veți asculta Simfonia a 8-a op.88 în Sol major din creația lui Antonin Dvorak. Lucrarea a fost descrisă de muzicologi drept "Pastorala lui Dvorak" - "o simfonie diferită de celelalte, cu gânduri individuale dezvoltate într-un mod nou", așa cum spunea compozitorul.

Joi, 27 octombrie, de la ora 20.30, Yuri Temirkanov la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Daneze, în direct la Radio România Muzical, on air și online!

Andreea Chiselev