Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Seară Beethoven la BBC Proms în 29 august

Publicat: marți, 23 August 2016 , ora 14.16

Festivalul BBC Proms propune luni, în 29 august 2016, ascultătorilor, un program exclusiv beethovenian. Veți putea urmări în transmisiune directă de la Royal Albert Hall din Londra Uvertura "Leonora" nr. 2 op. 72, Concertul nr. 5 op. 73 în Mi bemol major "Imperialul", ultima creație pentru pian și orchestră a artistului și Simfonia a VII-a op. 92 în La major, unul dintre cele mai îndrăznețe opusuri simfonice ale lui Beethoven, caracterizat de o putere ritmică fantastică. Interpretarea va aparține uneia dintre cele mai vechi orchestre europene - Gewandhaus din Leipzig, de al cărei nume și renume se leagă numeroase prime audiții importante, între ele și cea a ultimului concert beethovenian pentru pian; premiera lui a avut loc la Leizpig în 1811, cu Friedrich Schneider solist și cu Johann Philipp Christian Schulz la pupitrul dirijoral. Versiunea din 29 august 2016 aparține pianistului András Schiff și șefului de orchestră Herbert Blomstedt.

Muzicianul britanic de origine ungară Sir András Schiff este unul dintre artiștii deveniți faimoși nu numai datorită certelor sale calități pianistice, ci și pentru că este una dintre cele mai ambițioase personalități; el a realizat mai multe serii de integrale: muzica pentru claviatură a lui Johann Sebastian Bach, concertele pentru pian de Wolfgang Amadeus Mozart, sonatele și fragmentele de sonate de Franz Schubert, precum și ciclul complet de sonate beethoveniene pentru pian, acestea din urmă cântate și în cadrul Festivalului "Beethoven" de la Bonn.

La pupitrul dirijoral se va afla Herbert Blomstedt, cel care a deținut, din 1998 și până în 2005, funcția de director muzical al Orchestrei Gewandhaus (de fapt la Leipzig se folosește încă termenul de Kapellmeister).

Beethoven cu Schiff și Blomstedt la Scena europeană - luni, 29 august 2016, de la ora 21.30.

 

Irina Cristina Vasilescu