Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

‘Enche’ și Orchestra Simfonică de Tineret ”Ural” din Ekaterinburg, în direct la Radio România Muzical

Publicat: miercuri, 15 Iunie 2016 , ora 16.52

La 'Scena europeană' din 25 iunie, veți avea ocazia să ascultați un program integral Ceaikovski prezentat de Orchestra Simfonică de Tineret "Ural" din Ekaterinburg care evoluează la Varna, în Bulgaria sub bagheta dirijorului Enkhbaatar Baatarjav sau "Enche", cum i se mai spune.

Enkhbaatar Baatarjav provine dintr-o familie de muzicieni, tatăl său a fost și el dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale din Mongolia și al Orchestrei Operei și Teatrului de Balet din Ulan Bator.

"Enche'' și-a făcut debutul internațional în Germania în 1996, iar în 2003 a câștgat locul III la Concursul de dirijat "Prokofiev" din Sank Petersburg. Este unul dintre inițiatorii Orchestrei de Tineret "Urali" care a apărut în decembrie 2006 ca o replică a orchestrelor de tineret europene, formată din 67 de membri, elevi și studenti, proveniți de la instituțiile de învățământ muzical din orașul Ekaterinburg, selecționați foarte riguros. Ei sunt capabili să înlocuiască oricând "veteranii" marii Orchestre Simfonice "Ural", considerată o orchestră de vârf a Rusiei, cu o tradiție de șapte decenii și aproximativ 100 de concerte în fiecare an.

Solista concertului de la Varna din 25 iunie, violonista Liya Petrova, s-a născut în 1990 la Sofia. A început să cânte de la vârsta de 6 ani, obținând doi ani mai târziu, Medalia Mozart și titlul de "Cel mai tânăr artist al UNESCO". Este distinsă cu premiul al-II-lea la Concursul internațional de vioară "Varga Sion Valais". O veți putea asculta pe Liya Petrova, solistă a Orchestrei Simfonice de Tineret "Ural" din Ekaterinburg, în Concertul op.35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski,  iar următoarea lucrare din programul propus de dirijorul Enkhbaatar Baatarjav va fi Simfonia a IV-a op.36 în fa minor de același mare compozitor rus.

Așadar un program în totalitate Ceaikovski, în direct la 'Scena europeană' de sâmbătă 25 iunie, de la ora 19,00 la Radio România Muzical.

Laura Ana Mânzat