Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Dan Dediu, Președintele Uniunii Compozitorilor, a fost decorat de Președintele României, Klaus Iohannis

Publicat: marți, 16 Ianuarie 2024 , ora 10.17
Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, l-a decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, pe președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, compozitorul și muzicologul Dan Dediu, "în semn de apreciere pentru valoroasa operă și activitate de promovare internațională a muzicii și compozitorilor români, precum și pentru îndelungata contribuție la dezvoltarea învățământului superior de specialitate din România".

Dan Dediu a compus peste 180 de lucrări ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii și alte 20 piese pentru orchestră, 11 concerte, 7 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formații, muzică pentru pian, coruri, cinci opere. Este laureat al mai multor premii de compoziție și interpretare (Viena, Dresda, Paris, Berlin, Ludwigshafen, 9 premii ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul Enescu) și a primit comenzi de la diferite festivaluri, ansambluri și interpreți renumiți. Implicându-se susținut în promovarea muzicii românești, a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-2023). Dan Dediu este profesor de compoziție, director artistic al ansamblului Profil, între 2008-2016 a fost rectorul Universității Naționale de Muzică din București, iar în prezent ocupă funcția de Președinte al Senatului în cadrul aceleiași instituții. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, al Universității din Craiova și al Academiei de Muzică, Teatru și Arte plastice din Chișinău. În iunie 2022 a fost ales Președinte al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Recunoașterea eforturilor depuse pentru promovarea valorilor muzicii românești și conturarea identității noastre culturale, prin decorarea de către Președintele României, reprezintă o validare a îndeplinirii unei misiuni nobile, urmate cu pasiune și încredere de personalități și instituții marcante, simbolizând prețuirea întregii națiuni pentru realizările lor.

"Nu m-am așteptat. A fost o surpriză foarte plăcută și îi mulțumesc domnului Președinte pentru apreciere. Mă bucur realmente că rezultatele activităților mele artistice, didactice și manageriale se văd și sunt recunoscute. Îmi dă calm și energie pentru viitor", a declarat Dan Dediu, președintele Uniunii Compozitorilor.