Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Romantismul german interpretat în cheie actuală: dirijorul Michał Nesterowicz și violonista Kristīne Balanas la Ateneul Român

Publicat: luni, 15 Ianuarie 2024 , ora 13.35

În concertele de joi, 18 ianuarie și vineri, 19 ianuarie 2024, desfășurate pe scena Ateneului Român începând cu ora 19, Filarmonica "George Enescu" propune publicului un program alcătuit din lucrări desprinse din marele repertoriu romantic, adevărate șlagăre ale genului: Concertul pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms și Simfonia nr. 3, "Scoțiana", de Felix Mendelssohn.
Invitat la pupitrul dirijoral este polonezul Michał Nesterowicz, muzician care și-a consolidat renumele drept unul dintre cei mai remarcabili conducători de orchestră din țara sa, cu o carieră desfășurată alături de ansambluri de top, precum: Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică BBC, Royal Philharmonic Orchestra, Konzerthausorchester Berlin, Tonkunstler Orchestra din Viena.

Solista concertelor va fi Kristīne Balanas, tânără violonistă din Letonia care a evoluat alături de unele dintre cele mai importante orchestre din lume (Orchestra Filarmonicii din Londra, Orchestra Simfonică Radio Bavareză, Orchestre de Chambre de Paris și multe altele), cu apariții frecvente la Berliner Philharmonie, Southbank Centre și Carnegie Hall. Artista a uluit scena internațională prin transformarea sa uimitoare dintr-un muzician de stradă și cântăreață de rock-n-roll într-o absolventă cu onoruri a Academiei Regale de Muzică din Londra (unde a studiat cu prof. György Pauk) și a Hochschule für Musik "Hanns Eisler" (la clasa prof. Kolja Blacher). Lăudată pentru interpretările sale "dezlănțuite, cutezătoare, dramatice" (The Strad) și "virtuozitatea năucitoare" (The Times), Kristīne Balanas este câștigătoare a Premiului III al Concursului internațional ARD.

În 2018 a fost desemnată Young Artist of the Year în cadrul Grand Music Awards din țara sa natală și este, de asemenea, deținătoare a distincției Young Talent a Fundației Excelentia, oferită în prezența Majestății Sale Regina Sofia a Spaniei.

Ateneul Român
Joi, 18 ianuarie 2024, ora 19
Vineri, 19 ianuarie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor MICHAL NESTEROWICZ
Solistă KRISTINE BALANAS

Program
Johannes Brahms - Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 77
Felix Mendelssohn - Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar


Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00.)
- Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".