Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert cameral în memoria pianistului Radu Lupu

Publicat: joi, 27 Aprilie 2023 , ora 16.34

Pianista Monica Florescu va susține un concert cameral în memoria marelui artist român Radu Lupu. Evenimentul face parte din Stagiunea camerală "Odae cum harmoniis" și va avea loc duminică, 30 aprilie 2023, cu începere de la ora 17, în Sala Oglinzilor (FDGR) Sibiu.

"Geniul Radu Lupu planează peste mai multe generații de pianiști. Felul său revelator de a auzi și transmite fenomenul interpretării muzicale ne îmbogățește instant, în momentul în care ascultăm interpretările sale. În același timp, așa cum spune îndrăgitul meu maestru și mentor, Prof. Constantin Ionescu-Vovu, acest magician Radu Lupu se joacă cu spațiul și timpul în mod uluitor în interpretările sale, deschizând dimensiuni aproape inaccesibile pentru majoritatea dintre noi, dimensiuni în care spațiul și timpul se opresc să îl asculte. Îmi doresc să transmit mai departe o mica frântură din ceea ce el ne-a învățat pe noi pianiștii în arta interpretării și să îi închin acest modest omagiu!" a declarat Monica Florescu.

Radu Lupu a fost un pianist și compozitor român născut al Galați și stabilit în Marea Britanie și Elveția. A fost unul dintre cei mai importanți pianiști ai vremii sale, obținând în timpul carieri sale titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic. Radu Lupu a încetat din viață în urmă cu un an, în 17 aprilie 2022.

În amintirea marelui artist român, pianista Monica Florescu va aborda, în concertul de la Sibiu, un repertoriu mult îndrăgit si aprofundat de geniul Radu Lupu, cu lucrări consacrate ale compozitorilor Fr. Schubert, J. Brahms și L. Janáèek, repertoriu adesea abordat în recitalurile susținute de acesta. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.