Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Vioară "Barrere" Stradivarius din 1727, pe scena Filarmonicii Banatul Timișoara

Publicat: luni, 3 Aprilie 2023 , ora 16.40

Vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 19:00, la Sala Capitol, avem ocazia să ascultăm acordurile unei minunate viori "Barrere" Stradivarius din 1727, în interpretarea solistei ROSANNE PHILIPPENS. Violonista olandeză va urca pe scenă în cadrul concertului susținut alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul Timișoara, sub bagheta dirijorului RÓBERT FARKAS.

ROSANNE PHILIPPENS cântă la o vioară "Barrere" Stradivarius din 1727, datorită sprijinului generos primit din partea Fundației Elise Mathilde.

Este apreciată în Olanda, unde concertează în mod regulat pe cele mai mari scene, atât în ipostaza de solist, cât și parte din ansambluri de muzică de cameră. De asemenea, este pasionată de teatru și regie, recent debutând alături de Orchestre National de Lyon într-un concert de succes al "Anotimpurilor" lui Vivaldi și Piazzolla în Auditorium din Lyon, primind aprecieri din partea managementului și a actorilor. Modul de interpretare al artistei este rafinat, exuberant și profund, fiind descris de cotidianul olandez De Telegraaf ca "energic, sensibil și perfect".

Cele mai recente concerte includ colaborări cu Rotterdam Philharmonic la De Doelen, Netherlands Radio Philharmonic în prestigioasa serie de concerte Zaterdag Matinee șiResidentie Orkest din Haga și sala Concertgebouw, Amsterdam. Adiacent colaborărilor din Olanda, Rosanne Philippens a concertat alături de Barcelona Symphony, Ulster Orchestra, Vancouver Symphony, Winnipeg Symphony, precum și cu numeroase orchestre din Germania, Finlanda și Elveția, cu dirijori incluzând Nézet-Séguin, Foster, Tausk, de Vriend, Hermus și Collon.

În recitaluri și ansambluri de muzică de cameră, colaborează cu artiști precum István Vardai, Vilde Frang, Julien Quentin, Vikingúr Olafsson, Amihai Grosz, Camille Thomas și Zoltán Fejérvári în festivaluri și săli de concerte din întreaga Europă. Crede cu putere în eliminarea oricăror bariere din muzica clasică, creând astfel propria serie de concerte "The Amsterdam Salon Pop-Up", prezentând concerte de înaltă clasă în locații neconvenționale atent alese, într-o atmosferă intimă de salon.

Înregistrează exclusiv pentru Channel Classics, toate înregistrările sale primind recenzii pozitive. Cel mai recent CD al său - Insight, reprezintă încununarea unei călătorii speciale și personale. Unul dintre albumele înregistrare anterior - Dedications, include lucrări de Kreisler, Fauré și Ysaye, precum și înregistrări al celui de-al doilea concert al lui Prokofiev, descris de BBC Magazine ca fiind un "triumf".

Rosanne Philippens a studiat de la o vârstă fragedă cu Anneke Schilt la Școala de Muzică Amstelveen. Și-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Haga și la Academia Hanns Eisler din Berlin, sub îndrumarea profesorilor Coosje Wijzenbeek, Vera Beths, Anner Bylsma și Ulf Wallin, fiindu-i desemnată cea mai înaltă distincție din partea ambelor instituții. A câștigat Prem de Vioară de la Freiburg, în 2014.

Rosanne Philippens va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în re major op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski.

"Concertul a fost început în martie 1878, la Clarand, lângă lacul Geneva, unde Ceaikovski se afla la odihnă pentru a-și reveni din criza depresivă cauzată ruinării căsniciei sale. Un elev al său, Josif I. Kotek, l-a stimulat pentru a scrie acest concert și, într-un timp foarte scurt, l-a compus și l-a orchestrat. Concertul a fost dedicat violonistului Adolf Brodskij, care l-a cântat în primă audiție europeană la Viena, în 1881, sub conducerea lui Hans Richter, căci prima audiție absolută a fost la New York în 1879, concert dirijat de Leopold Damrosh. Privit prin prisma structurii formei, concertul a fost conceput în ideea modelului clasic, deși prin Ceaikovski, suntem în plin romantism, unde forma începe să urmeze tot mai mult curajul sentimentelor", scrie maestrul Mircea Tătaru în avancronica de concert.

În a doua parte a programului, vom audia Simfonia nr. 3, în fa major op.90 de Johannes Brahms, pe care Mircea Tătaru o descrie astfel:

"Comentatori ai creației lui Brahms spun despre simfonia a treia că este cea mai brahmsiană simfonie, datorită intensității vibrației autobiografice. Ascultând simfonia, ai impresia unei pătrunderi profunde nu numai în lumea întunecată a baladelor, dar totodată și în universul sensibil al unui erou din Germania nordică, cu care Brahms s-a identificat. La împlinirea vârstei de 50 de ani, și-a oferit un cadou aniversar - simfonia a treia, anul 1883 fiind anul acestei singure creații.

Această baladă de proporții monumentale are valențe decisiv eroice, de unde și denumirea pe care i-au dat-o unii muzicologi - Eroica. Premiera a avut loc la Viena, în 2 decembrie, 1883. A înregistrat un mare succes, fiind imediat programată în marile orașe europene. Compozitorul Edward Elgar spunea că "ascultând simfonia a treia a lui Brahms, mă simt un cârpaci".

Biletele se găsesc pe site-ul Filarmonicii Banatul Timișoara, la casierie, de luni până vineri, între orele 10:00 - 13:00, și pe myticket.ro: https://bit.ly/3M4oW86