Arhivă : Agenda de concert
Înapoi
Opera Brașov - Evenimente 16-19 februarie 2022 și program Martie 2022

"Elixirul dragostei", în luna iubirii, la Opera Brașov
Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 11.00, în Sala Operei Brașov, copiii sunt invitați să participe la un spectacol de balet, special conceput pentru ei: "Meșterul păpușar", după baletul clasic "Coppélia", pe muzica compozitorului francez Léo Delibes. Acțiunea este plasată într-un mic târg din Boemia. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară. Pe parcursul spectacolului, povestitorul Lorand Cristian va descrie cele mai importante moment de balet și va creiona, cu măiestrie, firul poveștii, la care vă invităm să luați parte. În distribuție: Swanilda - Anamaria Boancă, Franz - Claudiu Dane, Coppélius - Adrian Scriminț, alături de soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov: Diana Drăgan, Valentina Mirică, Chisako Ota, Cristina Rotundu, Raluca Șut, Meda Enăcache, Adriana Simion, Alexandra Scriminț, Melania Condoiu, Matei Rada, Iulia Coșeriu și Otilia Scriminț. Regia spectacolului și adaptarea coregrafică sunt semnate de Alexandru Fotescu, scenografia de Rodica Garștea. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regie scenă: Dan Antipa.
Preț bilete: 15 lei
Vineri, 18 februarie 2022, de la ora 18.30, în Foaierul Operei Brașov, vă așteptăm la al treilea Recital vocal-instrumental din această lună,susținut de solistele: Aurelia Florian, Sonia Hazarian, Corina Klein, Valentina Mărgăraș, Asineta Răducan și artistele lirice: Cristina Coatu, Irina Iftene, Ioana Popescu. La pian le va acompania Sena Ducariu. Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. În programul recitalului, veți putea asculta: ariile "Lascia ch'io pianga" din opera "Rinaldo", "Piangero la sorte mia" din opera "Giulio Cesare" de G.F. Haendel, arii din opereta "Mam'zelle Nitouche" de Fl. Hervé și din musical-ul "My Fair Lady" de Fr. Loewe, piesele "Quando vuleva a tu lado" și "Despedida" de María Grever, prima compozitoare de origine mexicană care s-a bucurat de recunoaștere internațională, sau lied-uri din creația românească aparținând compozitorului Tiberiu Brediceanu.
Preț bilete: 20 lei
Sâmbătă, 19 februarie 2022, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, fiindcă sărbătorim luna iubirii, vă invităm să vă delectați cu "Elixirul dragostei", opera lui Gaetano Donizetti, cea mai recentă premieră a Operei Brașov. Lucrarea este o opera buffa, în două acte, pe un libret, în limba italiană, de Felice Romani. Opera a avut premiera mondială, acum 190 de ani, pe 12 mai 1832, la Teatro della Canobbiana din Milano.
Acțiunea operei "Elixirul dragostei" se desfășoară într-un sat italian, la finalul secolului al XVIII-lea. Nemorino, un băiat sărac, este îndrăgostit de Adina, o tânără bogată care îl tratează cu indiferență. Când Nemorino o aude pe Adina citind sătenilor povestea lui Tristan și a Isoldei, el este convins că o băutură magică îl va ajuta să câștige dragostea Adinei. În sat își face apariția doctorul Dulcamara, un șarlatan care vinde licori "făcătoare de minuni". Nemorino îl întreabă pe Dulcamara dacă are elixirul dragostei din povestea Isoldei. Fără să recunoască numele "Isolda", dar cu talent de comerciant, realizând că poate ieși profit de pe urma acestei afaceri, Dulcamara îi vinde lui Nemorino băutura care îl va face să fie iubit de Adina și care nu este altceva decât vin. Între timp, Adina se decide să îl trateze cu indiferență pe Nemorino și acceptă să se mărite cu sergentul Belcore, venit cu regimentul său în acele locuri. Tânărul îndrăgostit se înrolează și el în armată, în căutarea unei vieți mai bune. La un moment dat, Adina îl surprinde având o lacrimă pe obraz și, astfel, se convinge de fidelitatea lui. Belcore îi vede pe cei doi împreună, dar acceptă înfrângerea cu fruntea sus. Dulcamara spune tuturor că datorită elixirului său iubirea este posibilă și mai vinde, astfel, câteva sticluțe.
Lucrarea este mai delicată decât multe alte opere comice ale lui Donizetti, compozitorul însuși descriind "Elixirul dragostei" drept o "melodrama giocoso" (o melodramă veselă). Celebra arie a lui Nemorino, "Una furtiva lagrima" (în care eroul își exprimă cele mai profunde și sincere emoții), demonstrează că opera surprinde cele mai profunde sentimente.
Din punct de vedere stilistic, opera "Elixirul dragostei" este deosebit de variată. Fiecare dintre personaje cântă o partitură care reflectă propria personalitate. Așa că avem parte de arii vesele ale vânzătorului Dulcamara, bunătate populară simplă din partea lui Nemorino, refrenuri consistente și multă muzică impunătoare de la sergentul Belcore. Cel mai interesant este că partitura muzicală a Adinei se dezvoltă în operă, maturizându-se de la arii cochete, fragile în actul I la duete mult mai directe și sincere în actul al II-lea. Știm că Adina se îndrăgostește de Nemorino pentru că stilul ei devine din ce în ce mai asemănător cu al lui. În distribuție: Adina - Silvia Micu, Nemorino - Liviu Iftene, Belcore - Alexandru Chiriac (debut), Dulcamara - Marian Rește, Gianetta - Anca Panait (debut), Notarul - Adrian Scriminț, Soldat - Cristian Dicu, Asistenții lui Dulcamara - Matei Rada, Adrian Scriminț, Deak Attila Valentin. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov. Conducerea muzicală a acestui specatcol îi aparține maestrului Traian Ichim. Regia artistică și lighting design-ul sunt semnate de Claudia Machedon. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coregrafia: Alexandru Fotescu. Mișcare scenică: Ramona Mezei. Asistenți regie: Nicoleta Chirilă, Valentina Mărgăraș. Regie scenă: Marilena Aldea.
Preț bilete: 40 lei (Pentru acest eveniment nu mai sunt bilete disponibile!)
PROGRAM de SPECTACOLE - MARTIE 2022
Sâmbătă, 5 martie 2022, ora 18.30, Sala Operei
COPPÉLIA - Spectacol de balet, pe muzică de L. Delibes
Invitați: Andreea Jura și Dan Haja (prim-soliști Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Diana Groza, Petra Trăilă, Cristina Pop, Vlad Maier, Romulus Petruș (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Baletul Operei Brașov: Adrian Scriminț, Anamaria Boancă, Diana Drăgan, Valentina Mirică, Chisako Ota, Cristina Rotundu, Raluca Șut, Melania Condoiu, Meda Enăcache, Nicoleta Sasu-Galian, Ștefan Dascălu, Dorin Mirea, Alexandra Scriminț, Eduard Toma, Claudiu Dane, Matei Rada, Adriana Simion, Mihaela Pop, Iulia Coșeriu și Otilia Scriminț
Regia și adaptarea coregrafică: Alexandru Fotescu
Scenografia: Rodica Garștea
Asistent coregrafie: Ramona Mezei
Regie scenă: Dan Antipa
Preț bilete: 40 lei
Duminică, 6 martie 2022, ora 18.30, Sala Operei
IUBESC FEMEIA!
Concert dedicat Zilei de 8 Martie -
Soliști: Mădălina Bourceanu, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Corina Klein, Silvia Micu, Asineta Răducan, Mihai Irimia, Alexandru Aghenie,
Alexandru Chiriac, Valentin Marele, Adrian Mărcan
Kronstadt Quartet: Adrian F. Pipaș (vioară), Előd Gábor (violă), Zsófia Bartha (violoncel), Cristina Ordean (oboi - invitată), Szilárd Kelemen (corn - invitat), Andreea Tofănel (violă - invitată)
La pian: Lioara Frățilă
Prezintă: Simona Manole
Coordonator spectacol: Valentina Mărgăraș
Regie scenă: Cristina Roșu
Preț bilete: 30 lei
Sâmbătă, 12 martie 2022, ora 18.30, Sala Operei
IL TROVATORE - Operă de G. Verdi
Distribuția:
Manrico Liviu Iftene (debut)
Leonora Anda Pop
Contele de Luna Adrian Mărcan
Azucena Alina Dragnea (invitată)
Ferrando Marian Rește
Ines Maria Catrina
Ruiz Claudiu Bugnar
Orchestra și Corul Operei Brașov
Dirijor: Traian Ichim
Regia artistică: Anda Tabacaru
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Mișcarea scenică: Nermina Damian
Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei
Instructor de lupte: Bogdan Bălășcău
Regie scenă: Silvia Papadopoulos
Preț bilete: 50 lei
Sâmbătă, 19 martie 2022, ora 18.30, Sala Operei
SÂNGE VIENEZ - Operetă de J. Strauss-fiul
Distribuția:
Gabriella Valentina Mărgăraș
Eduard Mihai Irimia
Josef Cristian Dicu
Franzi Maria Catrina
Peppi Corina Klein
Vercingetorix Valentin Marele (debut)
Rosa Cristina Roșu
Kagler Ștefan Schuller
Contele Bitovsky Dan Ionescu
Birjarul Valentin Marele (debut)
Lizi Alina Ichim
Lori Geanina Tomescu
Chelnerul Mihai Burlacu
Soldatul Emil Dumbravă
Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov
Dirijor: Mircea Holiartoc
Regia artistică: Anda Tabacaru
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Coregrafia: Alexandru Fotescu
Asistent regie: Nicoleta Chirilă, Silvia Papadopoulos
Mișcarea scenică: Anca Branea
Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei
Regie scenă: Silvia Papadopoulos
Preț bilete: 50 lei
Sâmbătă, 26 martie 2022, ora 18.30, Sala Operei
TOSCA - Operă de G. Puccini
Distribuția:
Floria Tosca Aurelia Florian (debut)
Cavaradossi Remus Alăzăroae (invitat)
Scarpia Ștefan Ignat (invitat)
Angelotti Dan Popescu
Sacristanul Lorand Cristian
Spoletta Mugurel Oancea
Sciarrone Alexandru Chiriac (debut)
Temnicerul Paul Tomescu
Păstorul Daniela Surdeanu (debut)
Statuia Meda Enăcache
Orchestra și Corul Operei Brașov
Corul de Copii "Unison", seniorii - dirijor, manager general:
George Dumitrașcu
Dirijor: David Crescenzi (invitat)
Regia artistică: Matteo Mazzoni (Italia)
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal
Asistent regie: Asineta Răducan
Regie scenă: Marilena Aldea
Preț bilete: 70 lei
În stagiunea 2021 - 2022, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
Biletele pentru evenimentele lunii martie se pun în vânzare de marți, 15 februarie 2022, atât online, pe site-ul www.bilet.ro, cât și la sediul Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program Casierie: Luni - Vineri 10 - 17 și cu o oră înainte de începerea spectacolelor (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Desfășurarea spectacolelor este permisă conform reglementărilor legale în vigoare cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a sălii.
Participarea la evenimentele Operei Brașov este permisă pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore - în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare. Certificatul verde va fi însoțit de un act de identitate.
Pe toată durata desfășurării spectacolelor, purtarea măștii este obligatorie! Va fi respectată distanțarea între scaune. Vă rugăm frumos, în cazul în care prezentați simptome de infecție respiratorie, să rămâneți acasă pentru a nu vă pune în pericol nici pe dumneavoastră și nici pe ceilalți participanți la eveniment. Vă mulțumim pentru înțelegere!