Arhivă : Agenda de concert Înapoi

'Povestea soldatului', o capodoperă a muzicii secolului XX, vineri, la Filarmonica 'Oltenia' Craiova

Publicat: luni, 11 Ianuarie 2021 , ora 13.49

Filarmonica "Oltenia" Craiova vă invită vineri, 15 ianuarie, de la ora 19:00, la spectacolul "POVESTEA SOLDATULUI", o capodoperă a muzicii secolului XX. Suprinzatoarea muzică scrisă de Igor Stravinski este interpretată sub, bagheta dirijorului EDUARD DABROWSKI, de soliștii OCTAVIAN GORUN (vioară), ION BIROVESCU (contrabas), LIVIU CHISĂR (clarinet), MIHAIL TCACI (fagot), DUMITRU STĂNESCU (trompetă), ALEXANDRU AOLĂRIȚI (trombon), MARIAN UȚĂ (percuție). Participă actorii ROBERT VLADU, GLORIA BUCĂTARU, MIHAELA DOBRE, de la Departamentul de Teatru al Universității din Craiova.

STRAVINSKI a compus lucrarea "POVESTEA SOLDATULUI" în timpul primului razboi mondial, când se afla în Elveția împreună cu prietenul său, prozatorul elvețian Charles Ferdinand RAMUZ. Muzica păstrează o intonație specific rusească. Ramuz a creat o povestire - parabolă inspirandu-se din culegerea de basme rusești a lui Alexander Afanasiev. Un soldat își vinde vioara diavolului în schimbul unei cărți care prezice viitorul finanțelor lumii. Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb.

Cu acțiunea recitată și dansată, acompaniată de tablouri muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o forma atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen. Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră "concentrată" care cuprinde doar șapte instrumente.

EDUARD DABROWSKI este un tânăr compozitor și dirijor român născut în Brașov, Transilvania. Este recunoscut în special pentru muzica filmelor-documentar Sw!m și Banatul Montan, filme a căror coloană sonoră se află disponibilă la nivel mondial pe toate platformele muzicale de pe toate continentele. Pe lângă acestea, are sub semnătură și muzică pentru diferite reclame, trailere sau chiar muzică destinată scenelor de concert.

Muzica sa a fost cântată de Orchestra Natională a Operei din Kiev, Orchestra Filarmonicii "Oltenia" Craiova și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța. Este, de asemenea, câștigătorul Concursului de Compoziție "Sabin Păutza", ediția 2019. În ceea ce privește lumea dirijatului, Eduard este, din anul 2018, dirijorul permanent al orchestrei KamerArt, orchestră formată din elevi și studenți, cu care a ajuns să concerteze pe scena Ateneului Român. De asemenea a dirijat orchestrele filarmonicilor din Craiova și Ploiești, cât și Orchestra Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța. Eduard este și câștigătorul Concursului de Dirijat "Ionel Perlea", ediția 2017.

Vă așteptăm în sala de concerte a Filarmonicii "Oltenia" Craiova la un spectacol surprinzător care îmbină ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naștere unei lucrări omogene și originale. Concertul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 120 de persoane și respectarea măsurilor de siguranță medicală: accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-ieșire, măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor, purtarea măștii de protecție, distanța fizică de minimum 2 metri între spectatori.