Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Recital de pian Nicolae Dumitru la Rectoratul Universității din Porto

Publicat: miercuri, 2 Septembrie 2020 , ora 13.40Pe data de 7 septembrie 2020 ICR Lisabona va organiza, în parteneriat cu Universitatea din Porto și cu sprijinul apreciatului pianist român (stabilit în Portugalia) Constantin Sandu, un recital de pian susținut de Nicolae Dumitru.

Recitalul va avea loc în Auditoriul Casa Comumal Rectoratului Universității din Porto, începând cu ora 18:30.

Repertoriul concertului susținut de pianistul Nicolae Dumitru vor fi incluse următoarele piese:

Carol Mikuli - Doină și Horă în Moldova(6')

Béla Bartók - Șase Dansuri Românești (5')

George Enescu - Melodie, Mazurka Melancholique (5')

George Enescu - Appassionato din Suita a III-a pentru pian(4')

Ottorino Respighi - Notturno(4')

António Fragoso - Petite Suite(8')

Claude Debussy - 12 preludes(45')

Semnalăm în acest context includerea, pe lângă piese inconturnabile din creația enesciană, a unor piese celebre de Bela Bartok, marele compozitor născut la Sânnicolau Mare, a cărui operă cuprinde numeroase și valoroase piese de inspirație populară românească, și de la moartea căruia se împlinesc, în 2020, 75 de ani. De asemenea, în program sunt incluse piese ale compozitorului portughez António Fragoso, foarte apreciate de publicul lusitan.

Nicolae Dumitru a studiat pianul la Academia Rusă de Muzică "Gnessin", la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov, sub conducerea căruia și-a desăvârșit și studiile postuniversitare. În perioada petrecută străinătate, a concertat ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, al Filarmonicii de Stat din Chișinău și al Filarmonicilor din Nijni - Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod. După întoarcerea în țară, din ianuarie 2002 și până în prezent, a evoluat pe scenele principalelor filarmonici din țară. La București, a susținut recitaluri la Sala Mare a Ateneului Român, Sala Radio și Sala "Auditorium" a Muzeului de Artă. A apărut ca solist invitat al Filarmonicii "George Enescu" din București și al Orchestrei Naționale Radio, cu care a realizat prima interpretare radio a Concertului pentru pian și orchestră de Antonin Dvoűák. Pe scena europeană, Nicolae Dumitru a susținut recitaluri la Viena, Madrid, Lisabona, Barcelona, Veneția, Budapesta, Stockholm, Baden am Wien etc.

Universitatea din Porto este a doua cea mai importantă instituție de învățământ superior din Portugalia, după Universitatea din Lisabona. Dincolo de activitatea educațională, Universitatea este unul dintre polurile culturale ale orașului și regiunii, promovând an de an mari programe culturale ce cuprind concerte, expoziții, festivaluri, editare de carte etc.

Concertul va fi integrat în popularul program Música na Cidade, la fel ca și concertul susținut în data de 22 iunie a.c. de pianistul Constantin Sandu, profesor și director al Departamentului de Muzică al Escola Superior de Música e Artes do Espetáculo(ESMAE) din Porto (universitatea cu profil de arte din oraș). Astfel, muzica și școala muzicală românească vor fi foarte prezente, în această perioadă marcată încă de pandemia de COVID-19), în cel de-al doilea cel mai important centru cultural al Portugaliei.

Pentru a îndeplini condițiile impuse de autoritățile sanitare portugheze (Direção Geral de Saude, DGS), în sală nu vor fi admiși decât maximum 25 de spectatori.