Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Pianista Dana Ciocârlie și dirijorul francez Frédéric Chaslin în concert extraordinar pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 2 Martie 2020 , ora 13.47

Primul concert al lunii martie aduce la Sala Radio o lucrare monumentală, rar interpretată în România: Simfonia nr. 2 pentru pian și orchestră - The Age of Anxiety, creație a marelui compozitor și dirijor american LEONARD BERNSTEIN. Vineri, 6 martie (19.00), partitura lui Bernstein va fi interpretată de Orchestra Națională Radio, cu participarea a doi invitați speciali: dirijorul FRÉDÉRIC CHASLIN și pianista DANA CIOCÂRLIE.

Aplaudat în România în 2018 în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio "RadiRo", FRÉDÉRIC CHASLIN este un artist complex, plurivalent. Dirijor, pianist, compozitor și scriitor, născut la Paris, a studiat la conservatorul din orașul natal și la Mozarteum din Salzburg, începând cariera dirijorală în 1989 ca asistent al lui Daniel Barenboim la Paris și Bayreuth. Cea mai recentă creație a sa - opera Monte Cristo - compusă la cererea lui Placido Domingo pentru opera din Los Angeles se interpretează începând din 2019.

Evenimentul va prilejui și reîntâlnirea publicului cu apreciata pianistă DANA CIOCÂRLIE, stabilită în Franța. În 2018, Dana Ciocârlie a făcut parte dintre cei trei finaliști nominalizați la "Victoriile Muzicii Clasice"/"Victoires de la Musique Classique" - premiu anual acordat în Franța pentru performanță în muzica clasică. Nominalizarea artistei s-a datorat proiectului pe care l-a inițiat în jurul Integralei pentru pian, ce poartă semnătura lui Robert Schumann.

În prima parte a concertului veți asculta Simfonia a 4-a creată de BEETHOVEN în 1806. Lucrarea a fost cântată prima oară în martie 1807 la reședința prințului Lobkowitz și, un an mai târziu, a avut loc premiera publică la Burgtheater - Viena. Ea a fost creată la rugămintea contelui Franz von Oppersdorf, care i-a propus lui Beethoven o sumă considerabilă pentru a compune o nouă simfonie.