Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Pianista Elisabeth Leonskaja, invitată în anul 'Beethoven 250' la Filarmonica 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 5 Februarie 2020 , ora 12.36

Programul "Beethoven 250" de la Filarmonica "George Enescu" continuă în această săptămână, joi și vineri, 6 și 7 februarie 2020, cu un concert de excepție, condus de maestrul Horia Andreescu. Pianista Elisabeth Leonskaja este solista invitată să interpreteze Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian și orchestră, op. 19 al marelui compozitor german. Elisabeth Leonskaja, care de mai multe decenii se numără printre cei mai renumiți pianiști ai epocii noastre, a fost descrisă drept "leoaica pianului", "la dernière grande Dame de l'Ecole Soviétique" sau "Anti-Diva". "Pe lângă autodepășire, exigență, pasiune și inteligență, artista se plasează printre cei mai mari, nu numai de astăzi ci din întreaga epocă: alături de o Clara Haskil sau de un Lipatti, având în plus modernitatea", scria revista muzicală "Diapason" (Paris). Elisabeth Leonskaja a slujit cu credință muzica în spiritul tradiției marilor muzicieni sovietici ca David Oistrah, Sviatoslav Richter și Emil Gilels, care au avut în vedere în primul rând respectul pentru chintesența muzicii, deși au activat într-un climat politic foarte dificil. Modestia sa aproape legendară îi accentuează timiditatea, dar, imediat ce intră pe scenă, publicul percepe forța care a susținut-o permanent în devotamentul său față de muzică.

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va mai avea în program, joi și vineri, în Sala Mare a Ateneului Român, Uvertura Egmont și Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven. La 250 de ani de la naștere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume. Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creațiile sale fiind o punte între clasicism și romantism. În 2020, "an Beethoven", Filarmonica "George Enescu" îi dedică nemuritorului creator numeroase concerte.

PROGRAM

Joi, 6 și Vineri, 7 februarie ora 19, Ateneul Român

Concert vocal-simfonic

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Beethoven 250

Dirijor
HORIA ANDREESCU

Solistă
ELISABETH LEONSKAJA

Ludwig van Beethoven
Uvertura Egmont
Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian și orchestră, op. 19
Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

Biroul de presa

www.fge.org.ro

info@fge.org.ro

HORIA ANDREESCU

Horia Andreescu întreține o relație specială cu Filarmonica "George Enescu" de la debutul său din anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost Directorul Artistic și Dirijorul Șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii '80 și '90 a fost Dirijor Invitat Permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin.

Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt.

ELISABETH LEONSKAJA

Născută la Tbilisi, în Georgia, într-o familie rusă, a fost considerată copil-minune și a concertat pentru prima dată la vârsta de 11 ani. Talentul său excepțional i-a deschis porțile Conservatorului din Moscova. În timpul studiilor a obținut premii la concursurile internaționale de prestigiu printre care Enescu, Marguerite Long și Regina Elizabeth. Muziciana s-a format sub îndrumarea lui Sviatoslav Richter, colaborarea cu maestrul contribuind în mod decisiv la dezvoltarea carierei sale. Recunoscând talentul de excepție, marele pianist a invitat-o pe tânăra solistă să cânte împreună cu el în duet. Colaborarea pe scenă și prietenia personală dintre Sviatoslav Richter și Elisabeth Leonskaja a durat până la dispariția maestrului în 1997. În 1978 pianista a părăsit Uniunea Sovietică și s-a stabilit la Viena. Interpretarea sa remarcabilă de la Festivalul de la Salzburg din 1979 a reprezentat debutul carierei sale concertistice în țările occidentale. Elisabeth Leonskaja a concertat cu aproape toate orchestrele importante din lume. Numeroasele sale înregistrări au fost distinse adesea cu premii, cum ar fi Caecilia Prize pentru discul cu sonatele de pian de Brahms sau Diapason d'Or pentru înregistrarea lucrărilor de Liszt. Alte discuri importante includ concertele pentru pian de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra sub conducerea lui Kurt Masur, concertele pentru pian de Chopin cu Czech Philharmonic Orchestra și Vladimir Askenazy și concertele pentru pian de Șostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra. În Austria, a doua sa patrie, meritele excepționale ale pianistei au fost recunoscute prin acordarea unor importante distincții: Elisabeth Leonskaja este Membru de onoare la Konzerthaus din Viena și în 2006 i-a fost decernată distincția Austrian Cross of Honor, First Class pentru serviciile deosebite aduse vieții culturale, aceasta fiind cea mai înaltă distincție de acest fel din Austria.