Arhivă : Agenda de concert Înapoi

TOȚI PENTRU ROMÂNIA. Proiect cultural dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale

Publicat: marți, 14 Ianuarie 2020 , ora 9.43

De Ziua Culturii Naționale, asociația culturală "HEART-CORE" organizează, în parteneriat cu 18 instituții de învățământ și cultură din București și din țară, proiectul "TOȚI PENTRU ROMÂNIA", conceput pentru a marca importanța diversitatății resurselor tradiționale ca element fundamental și definitoriu al culturii românești. În acest scop, evenimentele incluse în proiect vor cuprinde lucrări muzicale, literare sau coregrafice aparținând unor creatori români ori asimilați culturii române, dar având origini etnice sau naționale cât mai diverse. Ca simbol al acestei unități în diversitate, spectacolele, susținute în mare parte de elevi ai instituțiilor de învățământ participante în proiect, vor avea loc sub aceeași titulatură, la Brăila, Focșani, Galați, Giurgiu și Zalău.

În aceeași zi de 15 ianuarie și cadrul aceluiași proiect, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține un veritabil maraton muzical, prezentând programe camerale în Școlile de muzică nr. 1, 3 și 5 din Capitală. La ora 19, cei doi tineri muzicieni ce au deja în palmaresul ultimilor doi ani peste 100 de recitaluri dedicate muzicii românești, vor prezenta, la Aula Palatului Cantacuzino a Muzelui Național GEORGE ENESCU, un amplu program instrumental cuprinzând creații semnate de George Enescu, Walter Klepper, Ulpiu Vlad, Hilda Jerea, Roman Vlad, Alfonso Castaldi, Vlad-Răzvan Baciu și alții.

Proiectul inaugurează, de asemenea sub numele "TOȚI PENTRU ROMÂNIA", prima platformă națională de comunicare online între instituțiile de învățământ artistic din România, un spațiu virtual în care școlile și liceele de artă vor putea comunica direct, în scopul realizării de proiecte comune, schimburi de experiență și informații specifice.

"Sărbătoarea Culturii Naționale este prilejul ideal pentru a privi în jurul nostru cu apreciere și deschidere, un bun moment pentru a înțelege că numai respectul, acceptarea reciprocă, toleranța și cooperarea ne-au format ca civilizație și ne pot duce mai departe ca indivizi, popor și societate. Este ocazia perfectă de a ne regăsi valorile autentice, de a ne identifica, așa diferiți cum suntem, bucurându-ne de superba noastră complexitate, de bogăția și frumusețea noastră, fiecare pentru sine și TOȚI PENTRU ROMÂNIA" a declarat pianistul Ștefan Doniga, inițiatorul acestui proiect.

Pentru buna sa desfășurare, proiectul se bucură valorosul parteneriat al Societății Române de Radiodifuziune prin canalul Radio România Muzical și de colaborarea cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și cu Muzeul Național "GEORGE ENESCU".