Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Capitalele Unirii - Turneu al Corului Regal

Publicat: marți, 26 Iunie 2018 , ora 16.01

Corul Regal, ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, va desfășura în perioada iulie-noiembrie 2018 turneul aniversar Capitalele Unirii, dedicat Centenarului Marii Uniri. Corul Regal va evolua în orașe din țară și de peste granițe, precum București, Râmnicu Vâlcea, Cluj, Iași, Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia.

Proiectul Capitalele Unirii va marca această aniversare importantă pentru națiunea română prin ceea ce are mai de preț țara noastră: artă, cultură și spiritualitate. Proiectul nostru dorește să realizeze o reparație istorică, reunind în mod simbolic, din punct de vedere muzical și artistic, toate provinciile istorice ale României, care în prezent intră în componența a trei state suverane: România, Republica Moldova și Ucraina.

Concertul de lansare a turneului va avea loc duminică, 1 iulie 2018, începând cu ora 19:00, în Sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României. Evenimentul reprezintă debutul noii formule de concert a ansamblului și debutul dirijorului Andrei Stănculescu la pupitrul Corului Regal.

Invitatul special al concertului este Corul BRD, condus de Andrei Stănculescu, ansamblu inedit în peisajul muzical românesc, format din angajați ai BRD. Înființat acum 6 luni, în cadrul proiectului european Playing for Philharmonie, Corul BRD va susține, în luna decembrie a acestui an, un concert vocal-simfonic alături de Filarmonica din Paris.

Ambele ansambluri vor fi acompaniate la pian de Vlad Gînța, iar amfitrionul serii va fi tânăra și talentata actriță și cântăreață Irina Bucescu.

Evenimentul din București este dedicat și celor 6 ani pe care Corul Regal îi împlinește de la înființare în data de 6 iulie, precum și celor 109 ani care se împlinesc de la nașterea marelui compozitor român Paul Constantinescu, în data de 30 iunie.

Pe parcursul turneului, Corul Regal va evolua alături de diferite ansambluri corale care își desfășoară activitatea în cele 7 orașe ale itinerariului. În plus, repertoriul ales cuprinde creații ale unora dintre cei mai importanți compozitori români de ieri și de azi, din toate provinciile istorice ale țării noastre.

Corul Regal dorește să implice în mod activ generația tânără în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, cu scopul de a afirma și dovedi că tinerii își asumă valorile și idealurile naționale.

Centenarul este despre trecut, despre prezent, dar, mai ales, este despre viitor. Așadar ne dorim ca acest turneu să fie un preambul al unei campanii de promovare a vieții corale românești, care să se desfășoare în anii ce vor urma.

Nu în ultimul rând, turneul Capitalele Unirii va aduce un omagiu Familiei Regale a României, care a contribuit decisiv la realizarea evenimentelor de la 1918.

Intrarea la concertul de duminică, 1 iulie, ora 19.00, din Sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României, este liberă.