Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Conferințele Ateneului Român - George Banu în dialog cu Ion Caramitru

Publicat: joi, 26 Octombrie 2017 , ora 9.32
Conferința "George Banu în dialog cu Ion Caramitru" va fi organizată sâmbătă, 28 octombrie 2017, de ora 18.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul Conferințelor Ateneului Român, sub egida Festivalului Național de Teatru.

Dialogul public organizat pe scena Ateneului Român va reuni două personalități de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din și prin teatru, aducându-și - fiecare în felul său - contribuții esențiale la dezvoltarea artei scenice. Este vorba de eminentul om de cultură George Banu - profesor, teoretician și reputat critic al teatrului european și de inegalabilul Ion Caramitru - actor, regizor, director al Teatrului Național București.

Drumurile lor în teatru încep din același punct: 1964, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa profesor Beate Fredanov. Acesta va fi și momentul de pornire al istoriilor despre teatrul contemporan ce vor putea fi auzite în Conferința George Banu în dialog cu Ion Caramitru, organizată sâmbătă 28 octombrie, ora 18.00 pe scena Ateneului Român.

"Va fi o întâlnire - ca un arc peste timp. Vom reface drumul parcurs împreună, dar și separat, după absolvirea Institutului de artă Teatrală și Cinematografică, unde am fost colegi. Va fi o trecere în revistă a destinelor noastre teatrale, a descoperirilor, împlinirilor, sau întâmplărilor prin care am trecut, ca artiști și ca oameni liberi", apreciază Ion Caramitru.

"Un moment, teatrului i s-a prezis dispariția - prezicere azi infirmată - dar am înțeles atunci că, dacă el, ca artă, ar putea să-și piardă impactul, să fie marginalizat, teatralitatea în schimb e cosubstanțială omului, ea îl definește. Shakespeare, continuându-i pe greci și romani, a spus-o constant : "lumea e o scenă" și noi, actorii săi neobosiți. Pe Scena lumii am încercat să identific fie artiști de geniu, fie politicieni contaminați de teatru. Azi, împreună cu Ion Caramitru, Hamlet-ul exemplar al generației mele, vorbim despre relația când ascunsă, când flagrantă între jocul scenic și jocul politic. Ele deseori se confundă și o atestă ironic celebrul dialog al lui Ronald Regan: "Cum poate deveni un actor președintele Americii?", fu el intrebat. "Cum poate deveni cineva președinte fără a fi actor?", răspunse Regan ca un veritabil personaj shakespearian. Teatralitatea dincolo de platou poate fi detestată sau admirată, dar ea va fi mereu prezentă pe Scena lumii unde lui Obama i se reproșează că seamănă cu prințul danez, iar Trump pare a fi descendentul direct al lui Ubu rege. Teatrul ne ajută să citim lumea și oamenii. Scena lumii e o carte a vieții!", declară George Banu.

"Conferințele Ateneului Român consacră un loc recunoscut de Europa academică, un spațiu de dezbateri de mare rafinament intelectual ale unor teme majore științifice, artistice, politice, literare, cu invitați conferențiari de mare calibru.Invitatul principal este întotdeauna o personalitate stabilită în străinătate, iar partenerul român este un nume consacrat de intelectual. Până acum, la Ateneul Român, am organizat 27 conferințe-dialog. Am fost onorați de prezența unor invitați străini laureați ai Premiului Nobel în Literatură, Medicină, Economie. De asemenea, am inaugurat și Conferințele de Crăciun/ Christmas Lectures, după modelul britanic de la Royal Institution, patronate de M.S. Regina Regatului Unit. România a devenit astfel prima țară din afara Marii Britanii, care organizează asemenea manifestări de înaltă ținută. La noi acest eveniment se află sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României", subliniază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii "George Enescu".

Dialogul de la Ateneul Român va fi urmat de o ședință de autografe susținută de George Banu, prilejuită de apariția volumului "Scena lumii", publicat de curând în colecția "Ego-grafii" a Editurii Polirom, ediție cartonată.

George Banu (n. 22 iunie 1943) este eseist și profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. Ales de trei ori președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, este în prezent președinte de onoare al acesteia. Este, de asemenea, președintele Premiului Europa pentru teatru. A primit de trei ori premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța. A fost de două ori laureat al UNITER, iar în 2007 a primit Premiul Prometheus pentru întreaga activitate. În 2014 a primit Marele Premiu al Academiei Franceze. Coordonează colecția "Le Temps du théâtre" la Editura Actes Sud. A primit titlul de doctor honoris causa al mai multor universități românești și europene. Responsabil (alături de Mihaela Tonitza Iordache) al reputatei antologii Arta Teatrului și coordonator al volumelor colective Teatrul de artă, o tradiție modernă, Repetițiile și teatrul reînnoit, De la vorbă la cîntec. În 2013 i-a fost consacrat volumul de studii și eseuri Călătoriile sau orizontul teatrului. Cărțile sale au fost traduse în numeroase limbi.
De același autor, la Editura Polirom au apărut: "Peter Brook. Spre teatrul formelor simple" (2005), "Scena supravegheată. De la Shakespeare la Genet" (2007), "Iubire și neiubire de teatru" (2013) și "Monologurile neîmplinirii" (2014).

Ion Caramitru (n. 9 martie 1942) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", clasa prof. Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în "Eminescu" de Mircea Ștefănescu. A fost actor și regizor al Teatrului "L. S. Bulandra", al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990-1993. Repertoriul său actoricesc cuprinde roluri principale în piese de teatru importante semnate de autori precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset etc. A colaborat cu mari regizori ai scenei românești, Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu. A rămas în istoria teatrului universal drept unul dintre cei mai buni interpreți ai rolului Hamlet, în spectacolul omonim pus în scenă de Alexandru Tocilescu în 1985 la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra". Ion Caramitru este și un foarte apreciat actor de film. A jucat în "Pădurea spânzuraților", film premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), "Iarba verde de acasă" în regia lui Stere Gulea, "Ecaterina Teodoroiu", regia Dinu Cocea. De asemenea, el este cunoscut publicului și pentru rolul Socrate din celebra serie "Liceenii". A fost ministrul Culturii între anii 1996-2000. Este președinte al UNITER din 1990, iar în prezent, din 2005 este directorul Teatrului Național din București.

Accesul la Conferința George Banu în dialog cu Ion Caramitru se va face pe bază de bilete, care pot fi procurate la Casa de bilete a Ateneului Român.