Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Concert extraordinar la Ateneul Român, în deschiderea Stagiunii Regale 2016-2017

Publicat: joi, 13 Octombrie 2016 , ora 13.46
Camerata Regală, ansamblu aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, prezintă primul concert din Stagiunea 2016-2017. Acesta va avea loc miercuri, 19 octombrie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3).

Cea de-a cincea Stagiune Regală începe cu un concert extraordinar al unui duo de succes, prezent pe scenele din România și din străinătate, format din pianiștii Valentin și Roxana Gheorghiu. Concertul va fi dirijat de Constantin Grigore, dirijor principal și membru fondator al Cameratei Regale. Din program fac parte Concertul pentru două piane si orchestra în re minor, de F. Poulenc și Simfonia nr. 3 în Mi bemol Major "Eroica", de L. van Beethoven. Evenimentul va fi prezentat de Marius Constantinescu.

Biletele sunt disponibile în rețeaua bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro și în magazinele Germanos.

Stagiunea Regală 2016-2017 este susținută de BANCPOST, făcând parte dintr-o serie de proiecte și programe pe care Bancpost le-a sprijinit în mod activ de-a lungul timpului, cu scopul de a fi alături de tinerele talente și de a contribui astfel la promovarea culturii și artei în rândul publicului larg.

Informații despre muzicieni:

Valentin Gheorghiu, pianist și compozitor român de talie internațională, a colaborat cu nume importante ale vieții muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franța, Germania, SUA, Elveția, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe lângă o activitate solistică de excepție, marcată de recitaluri și concerte, Valentin Gheorghiu se dedică și muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări. De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obținut Mențiunea I în cadrul Premiilor "George Enescu" (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Națională de Muzică din București, cât și Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Roxana Gheorghiu a început studiul pianului la vârsta de 4 ani în Iași, devenind în anul 1961 eleva Liceului de Muzică și Arte Plastice, iar din anul 1967 eleva Liceului de Muzica nr.1 din București, pe care îl absolvă în anul 1973 la clasa prof. Zoe Popescu Sarpe. În anii 1971 și 1972 participă la Cursurile internaționale de la Weimar unde unde studiază cu profesorii Guido Agosti (Italia) și Helene Boschi( Franța). A urmat cursurile Conservatorului "Ciprian Porumbescu" din București la clasa profesorului și pianistului Gabriel Amiraș. A început cariera didactică la Liceul George Enescu din București, iar din anul 1992 este lector la Universitatea Națională de Muzică din București.

Dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeștri recunoscuți ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati, Marek Pijarowski. S-a perfecționat printr-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski, și ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk și Munchner Philharmoniker. A susținut concerte la pupitrul formațiilor muzicale mari, atât din țară, cât și din străinătate, și a colaborat cu soliști de renume ai scenei muzicale internaționale. În prezent este dirijorul principal al Cameratei Regale.

Camerata Regală a fost fondată în 2009 și se află sub patronajul Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Ansamblul a colaborat cu personalități marcante din peisajul muzical: dirijorii Jin Wang, Enrique Garcia Asensio, Cristian Mandeal, Wolfgang Doerner, Horia Andreescu, violoniștii Rony Rogoff, Alexandru Tomescu, Cristina Anghelescu, Ioana Goicea, Rebekka Hartman, sopranele Nelly Miricioiu, Irina Iordăchescu, contratenorul Florin Cezar Ouatu, pianistul Roberto Plano, flautiștii Ion Bogdan Ștefănescu, Matei Ioachimescu. Datorită nivelului artistic ridicat au avut șansa de a evolua în cadrul unor evenimente prestigioase: Festivalul Internațional George Enescu și Festivalul Internațional "Sergiu Celibidache". În anul 2014, la 5 ani de la înființarea ansamblului, Camerata Regală a fost decorată cu medalia "Regele Mihai al României" pentru înaltul profesionalism cu care își desfășoară activitatea concertistică.

Organizator: Asociația Culturală Radu Chișu

Concert recomandat de RFI România

Sponsori: BANCPOST, VOLVO

Partener principal: Filarmonica George Enescu

Parteneri instituționali: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Poșta Română, BILETE.RO, Qwellman, Way Media, Ella Traveland, Asociația Elite Art Club Unesco, Jeunesses Musicales Romania, statuidedaci.ro.

Parteneri Media:The Art of Living, life.ro, societatesicultura.ro, intervio.ro, iqool.ro, autentici.ro, LiterNet