Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Spectacolul 'Suzana' medaliat cu bronz la Festivalul Internațional de Radio de la New York, ediția 2013

Publicat: marți, 18 Iunie 2013 , ora 14.22

Luni, 17 iunie 2013, la Manhattan Penthouse în New York, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Radio.

Producția Teatrului Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune, "Suzana", scenariu de Ilinca Stihi după o idee de Werner Herzog, regia artistică, Ilinca Stihi, a fost distins cu Medalia de Bronz. Doamna Simona Miculescu, Ambasador la Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite a avut amabilitatea să reprezinte Radio România la această prestigioasă manifestare.

Tot în 2013, spectacolul "Suzana" a obținut premiul UNITER pentru cea mai bună producție de teatru radiofonic a anului și locul al III-lea la Festivalul Internațional Prix Marulic din Croația.

Festivalul Internațional de Radio de la New York, ediția 2013, și-a anunțat câștigătorii. Din producțiile celor 35 de țări concurente, la secțiunea Teatru radiofonic, juriul internațional alcătuit din 20 de personalități în domeniu, a reținut pentru ultima rundă de jurizare, opt titluri produse de: Germania (1), Hong Kong (1), Irlanda (2), Mexic (1), Marea Britanie (2) și România (1).

Spectacolul radiofonic dezvoltă într-o formulă neconvențională universul interior al unui personaj respins de societate. Un pușcăriaș este eliberat. Afară, lumea parcă a amuțit. Drumul pustiu pare să ducă spre oraș. Spre viață. Spre inițierea unui nou parcurs. Pușcăriașul pornește la drum însoțit de femeia lui imaginară, Suzana, o fată din revistele deocheate care, în fotografia de deasupra patului, i-a mângâiat anii de detenție. Treptat, Suzana capătă personalitate, viață, și devine ghidul său într-un drum al amintirilor și proiecțiilor imaginare. Un drum al nopții continuat de versurile poetului german Novalis, pe care Suzana însăși le descoperă cu interes. Un drum către sine luminat și detaliat de fragmente din romanul neterminat al lui Novalis, "Heinrich von Ofterdingen". Până la urmă un drum care se nesfârșește în moarte.

Andi Vasluianu, interpretul principal, realizează o performanță actoricească trecând de la discursul angajat politic, la cuvântul poetic suspendat între vis și realitate cu viteza unei tăieturi de montaj. Alături de el, Mădălina Gițescu în rolul Suzanei, Tania Popa, Orodel Olaru, Ioana Sihota și ceilalți gravitează natural în spațiul intim propus de piesă. Lumea lui Novalis este amintită prin citatele în germană rostite de Axel Moustache și Roxana Lepedat și se întrepătrunde subtil cu atmosfera intensă a filmelor lui Werner Herzog. Țesătura sonoră realizată de Mihnea Chelaru, sound design și Mădălin Cristescu, regia muzicală, împlinesc și continuă un spectacol după structura specifică a unei cochilii în spirală. Regia de studio este realizată de Milica Creiniceanu.