Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul Internațional "Remember Enescu" și-a desemnat câștigătorii în prezența ministrului Culturii

Publicat: luni, 2 Octombrie 2023 , ora 12.56

Pentru prima dată în Concursul Internațional "REMEMBER ENESCU" , Marele Premiu și Trofeul se acordă pentru doi tineri muzicieni, MIHAI MANGÎR, vioară, elev la Liceul de Muzică "Ciprian Porumbescu", Chișinău și OLGA FLOREA, canto și studentă la Universitatea Națională de Muzică București.

"Mă simt extraordinar! Mă simt liber și … simt că zbor! A fost o adevărată onoare să fiu aici. Mă bucur că m-am înscris acum la acest concurs, a fost greu, a fost o competiție foarte grea pentru că sunt foarte mulți tineri valoroși și talentați! Au durat mult timp pregătirile pentru acest concurs, m-am pregătit intens și mă bucur că am reușit! Aș dori să îi mulțumesc în primul rând profesoarei mele, doamna Viorica Andriuță, cu care studiez de 10 ani, apoi părinților mei, care m-au ajutat foarte mult și îmi sunt întotdeauna alături cu tot suportul lor. Ne vedem la următoarele Concursuri "Remember Enescu", a spus Mihai Mangîr, vioară, câștigătorul marelui premiu.

Olga Florea - Canto, câștigătoarea marelui premiu: "Mă simt foarte, foarte, foarte bine și foarte mândră! Cred că e un mare plus pentru mine că am reușit sa îmi înving emoțiile pe scenă pentru că vreau să reușesc mai departe, vreau să cânt pentru lume, vreau să aduc foarte multă bucurie publicului și faptul că am fost premiată pentru mine înseamnă foarte mult. Vreau să îi multumesc profesoarei mele, în primul rând, doamnei Iulia Isaev, pentru susținerea pe care mi-o acordă la fiecare oră, vreau să îi spun un mare mare Multumesc mamei mele, pentru că fără ea nu aș fi făcut muzică și fără susținerea ei nu aș fi ajuns aici".

 

30 septembrie 2023, la Filarmonica "BANATUL" din Timișoara a avut loc GALA LAUREAȚILOR Concursului Internațional "Remember Enescu", ediția a XXI-a. Prima etapă a proiectului, concursul dedicat tinerilor între 7-24 ani, s-a desfășurat între 25 și 30 septembrie, la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest, organizat de Fundația Culturală "REMEMBER ENESCU" și aflat în mentoratul violonistului Alexandru Tomescu, făcând parte din seria de proiecte dedicate susținerii și promovării tinerilor muzicieni de pretutindeni.

"Participarea la un concurs, ca tânăr muzician, este necesară pentru că dă valoare și sens propriei cariere artistice. Evaluarea prin care treci în cadrul unui concurs este extrem de utilă pentru că te ajută, ca elev, student, ca tânăr, să-ți creezi propriul drum, dar mai ales, te pregătește să cânti. Muzicianul trebuie să se afle pe scenă, să cânte tot mai mult și să fie aproape de publicul său. Asta încearcă să construiască, prin proiectele pe care le dezvoltă, Fundația Culturală "Remember Enescu" pentru tinerii viitori muzicieni, să le creeze posibilitatea de a se descoperi, de a se instrui continuu si să fie tot mai dăruiți publicului prin muzica pe care o cântă", a declarat Violonistul Alexandru Tomescu.

Timp de 6 zile, între 25-30 septembrie, tinerii care au trecut de preselecții în Concursul Internațional "REMEMEBER ENESCU", s-au pregătit pentru etapele finale ale competiției și au câștigat numeroase premii în bani, instrumente muzicale, partituri și recitaluri pe scenele marilor filarmonici, partenere proiectului. Juriul format din personalități ale muzicii clasice, profesori cu reputație și muzicologi au deliberat, după audiții, și au desemnat concurenții câștigători la categoria vioară, pian, canto și compoziție. Totodată, în această perioadă, tinerii muzicieni aflați în concurs au putut participa la o serie de masterclass-uri gratuite oferite de maestrul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea. De asemenea, au participat la Conferința Motivațională "Schimbă-ți Viața prin Cultură", susținută de lectori cu reputație: violonistul Alexandru Tomescu, violistul Cristian Andriș, muzicologul Cristina Comandașu, prof.univ.dr. decan al Facultății de Arte și Design-UVT, Camil Mihăescu și managerul cultural Anca Gheorghe.

Gala Laureaților, a avut loc pe 30 septembrie, la Filarmonica "Banatul" și a început cu un recital de vioară și pian, oferit de violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea, membri ai juriului la secțiunea vioară și secțiunea pian.

Ministrul Culturii, doamna RALUCA TURCAN, a fost prezentă la ceremonia de premiere și a înmânat Marele Premiu în valoare de 10.000 lei și trofeul Concursului Internațional "REMEMBER ENESCU". Premiul a fost câștigat de elevul Mihai Mangîr, 17ani, violonist și elev la Liceul de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Chișinău și studenta la canto a Universității Naționale de Muzică, București, Olga Florea. Premiul a fost acordat pentru cea mai mai bună prezență a unui concurent în competiție, indiferent de secțiune și categorie, desemnat de juriile secțiunilor.

"Transmit toate felicitările și toată prețuirea mea câștigătorilor acestui concurs, dar și tuturor participanților, pentru că a fi într-un concurs ca acesta, aflat sub simbolul marelui muzician, George Enescu și avându-l ca mentor pe maestrul Alexandru Tomescu, presupune că vă pregătiți pentru o carieră de excepție și o performanță remarcabilă. Știu că este o muncă extraordinară în spatele oricărui succes atins, recunosc efortul imens pe care îl fac profesorii din spatele acestor tineri talentați și mai știu că familia are un rol la fel de determinant în tot parcursul pe care un tânăr talentat îl are pentru a ajunge pe marile scene ale lumii. Vă doresc și vă îndemn să vă urmați visul, pentru că dacă ai un vis, oricât de departe vi se pare și oricât de intangibil ar fi, merită să încercați să vi-l atingeți!" a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

 

Prof.univ.dr Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest Timișoara, partener al Concursului Internațional "Remember Enescu", a fost prezent la ceremonia de premiere și a înmânat Premiul Special pentru "Cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu", care a fost câștigat de Anita Stoica, elevă a Liceului Național de Muzică "George Enescu", București.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a fost prezent alături de tinerii muzicieni din Gala Laureaților, pentru că proiectul Concursul Internațional "REMEMEBER ENESCU" este parte din Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, prin programul OverBorder Culture+, derulat de Consiliul Județean Timiș, cu sume de la Ministerul Culturii și europarlamentarul Gheorghe Falcă.

Fundația Culturală "Remember Enescu" în parteneriat cu Universitatea de Vest Timișoara, la Facultatea de Muzică și Teatru a organizat între 25-30 septembrie, prima parte a proiectului, competiția dedicată tinerilor muzicieni, 7-24 ani, la secțiunile vioară, pian, canto și compoziție, indiferent de naționalitate și locul în care trăiesc și care își doresc să asimileze, pe lângă repertoriile obișnuite de studiu, și lucrări semnate George Enescu. Proiectul va continua între 1 octombrie - 29 noiembrie, cu o serie de concerte organizate în Europa. Concursul își dorește să fie o platformă de lansare și încurajare a tinerilor, viitorii muzicieni remarcabili ai lumii, și, totodată, o ocazie de a împărtăși un moment intergenerațional de muzică, educație, atitudine și valoare, imaginat și dezvoltat de Fundația Culturală "REMEMBER ENESCU".

Felicitări tuturor câștigătorilor ediției XXI-a concursului:

Marele Premiu în valoare de 10.000 lei și Trofeul "Remember Enescu" în urma votului juriului, a fost acordat pentru o prestație de excepție în concurs, indiferent de secțiunea și categoria la care participă, elevului MIHAI MANGÎR, violonist și elev al Liceul de Muzică "Ciprian Porumbescu", Chișinău/Republica Moldova și OLGA FLOREA, soprană și studentă la Universitatea Națională de Muzică București.

PREMIUL SPECIAL acordat pentru CEA MAI BUNĂ INTERPRETARE A UNEI LUCRĂRI de "GEORGE ENESCU" a fost câștigat de ANITA STOICA, elevă a Liceului Național de Muzică "GEORGE ENESCU", București

- a primit premiul în bani, oferit de Fundația Culturală "Remember Enescu";

 

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - SECȚIUNEA VIOARĂ a fost câștigat de ANTONIO NICHOLAS PICULEAȚĂ, elev al Liceului Național de Arte "Dinu Lipatti", București

- a primit o vioară de maestru, premiul în bani, oferit de Mecena, doamna CATIA RĂDULESCU

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - SECȚIUNEA PIAN a fost câștigat de EMANUELA IONIȚĂ, studentă la Universitatea Națională de Muzică, București

- a primit premiul în bani, oferit de Asociația Culturală Iancu ȚUCĂRMAN&Maria POPA

 

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI - SECȚIUNEA CANTO a fost câștigat de THEONA IURCOVSCHI, studentă la Universitatea Națională de Muzică, București

- a primit premiul în bani, oferit de FUNDAȚIA CULTURALĂ REMEMBER ENESCU

SECȚIUNEA PREMII ÎN CONCURS PE CATEGORII:

Secțiunea PIAN:
CATEGORIA B
Premiul I - ANITA STOICA

CATEGORIA C
Premiul II - EMANUELA IONIȚĂ
Premiul II - DRAGOȘ MIHAI STAN

SECȚIUNEA VIOARĂ
CATEGORIA A

PREMIUL II - KONSTANTIN SCRIPCARU

PREMIUL II - PATRIK ALBERT DRAGALINA

CATEGORIA B
PREMIUL I - ANTONIO NICHOLAS PICULEAȚĂ
PREMIUL II - SEBASTIAN MANNING

CATEGORIA C
PREMIUL I - MIHAI MANGÎR
PREMIUL II - GABRIEL ȘTEFAN RISTEA
PREMIUL III - ROBERT DANIEL GHERASIM


SECȚIUNEA CANTO
CATEGORIA A
PREMIUL I - MARIA DIANA ENE
PREMIUL I - IOANA DELIA BLAȘ
PREMIUL II - ANDREEA DARIA ENĂCHESCU
PREMIUL III - SARA MARIA COMIȘAN

CATEGORIA B:
PREMIUL I - OLGA FLOREA

PREMIUL I - THEONA IURCOVSCHI
PREMIUL III - ANTHUZA GEORGESCU
PREMIUL III - ILINCA GUDELIA MANOLE

SECȚIUNEA COMPOZIȚIE :
PREMIUL II - CHIA REN CHER
PREMIUL II - ADELA GRĂMESCU
PREMIUL III - MATEI ILIA RĂDULESCU

Aducem mulțumiri profesorilor, profesori acompaniatori, juriului!

Detalii și contact: www.rememberenescu.ro, fb: remember enescu foundation