Arhivă : Cronici Înapoi

Seară muzicală cu violonista Natalia Pancec la Castres, Franța

Publicat: joi, 20 Iulie 2023 , ora 10.08


O violonistă profundă, și cu o plăcere specială în a împărtăși dragostea pentru muzică. Așa am regăsit-o în seara zilei de 19 iulie pe Natalia Pancec, pe scena Festivalului de muzică clasică "A portée de Rue" de la Castre, din regiunea franceză Occitanie.

În recitalul, desfășurat pe o scenă în aer liber în fața unui frumos edificiu - l'hôtel de Poncet - în proximitatea unei logii renascentiste și în prezența unui public deosebit de numeros, Natalia Pancec acompaniată de pianistul Olivier Lechardeur, profesor la Conservatorul din Aix-en-Provence, a prezentat un program consistent, capabil de a pune în evidență calitățile violonistice ale interpretei: cea de-a treia sonată a lui Johannes Brahms și Sonata în La major de Cesar Franck.

Recitalul a fost prefațat de pianistul Michel Bourdoncle, ce îndeplinește rolul de director artistic al evenimentului, un cunoscut al publicului românesc datorită repetatelor sale apariții pe scene din București și din țară. De altfel, artistul, despre care am aflat după recital că vorbește limba română, a făcut un frumos elogiu muzicienilor noștri, în general, și Nataliei Pancec, în mod special, adresând totodată o invitație celor prezenți de a vizita Bucureștiul și mai ales acel loc sacru, după cum l-a numit domnia sa, Ateneul Român.

Cu o siguranță pe care ți-o inspiră marii interpreți, cu o liniște interioară și mai ales cu o diversitate de stări necesară de a transmite emoțiile repertoriului abordat, Natalia Pancec ne-a condus prin Sonatele lui Brahms și Franck, de la lirismul specific romantic, la virtuozitatea finalurilor încărcate de energie și nu în ultimul rând de semnificații semantice. La final, violonista pe care o puteți urmări adesea în ipostaza de șefă a partidei I de vioară a Filarmonicii "George Enescu", a oferit și un bis, spre bucuria publicului francez care nu s-a sfiit să aplaude chiar și între secțiunile sonatelor: Balada de Ciprian Porumbescu. O seară care a creat o frumoasă imagine muzicii românești și la care m-am bucurat să pot asista.

Festivalul "A portée de Rue" de la Castre se încheie pe 20 iulie cu un recital al binecunoscutului acordeonist Richard Galliano.

Monica Isăcescu Lup